Miért együnk több rukkolát?

2022. április 05.
Bár egyre többen ismerik a rukkolát, még mindig elég megosztó a saláták között erőteljes, karakteres íze miatt. Pedig ha tudjuk, hogyan készítsük el, nehéz ellenállni ennek a nemcsak finom, de nagyon egészséges leveles zöldnek.

Közelebb áll a káposztafélékhez, mint a salátákhoz, mégis inkább salátaként tartják számon a rukkolát, melynek gazdag zöld levelei nyersen és főve is elkészíthetőek. Nagy előnye, hogy szinte egész évben termeszthető, de a tavasz és az ősz az igazi szezonja. 

Mivel elég erőteljes ízű és kemény, a rukkola megosztó zöldség. Nagyban függ azonban attól, mennyire karakteresek ezek a jegyek, hogy milyen zsengék a levelek. Az egészen kicsi rukkolalevél még kifejezetten lágy ízű, míg a nagyobb leveleknek határozott, szinte kesernyés vonásai vannak. Főzve azonban sokat enyhül ez a hatás. 

rukkola-egeszseg

Bár elsősorban salátaként vagy pestóként használják, a rukkola főzhető. Ha felmelegítjük, a levelek megpuhulnak, hasonlóan a leveles kelhez. De nemcsak fonnyasztva köretként, hanem tészták feltétjeként is megállja a helyét, vagy éppen húsok töltelékében. 

Függetlenül attól azonban, hogy nyersen vagy főzve fogyasztjuk, az egészségünk hálás lesz érte. A rukkola ugyanis rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaz, így véd a krónikus betegségek kialakulásától, hozzájárul a bélflóra egészségének fenntartásához, magas a K-vitamin-tartalma, így erősíti a csontjainkat, gyulladáscsökkentő hatású és rengeteg B-vitamint tartalmaz, így a szellemi frissességünk megőrzését is támogatja.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!