Miért együnk több rukkolát?

2022. április 05. |

Bár egyre többen ismerik a rukkolát, még mindig elég megosztó a saláták között erőteljes, karakteres íze miatt. Pedig ha tudjuk, hogyan készítsük el, nehéz ellenállni ennek a nemcsak finom, de nagyon egészséges leveles zöldnek.

Közelebb áll a káposztafélékhez, mint a salátákhoz, mégis inkább salátaként tartják számon a rukkolát, melynek gazdag zöld levelei nyersen és főve is elkészíthetőek. Nagy előnye, hogy szinte egész évben termeszthető, de a tavasz és az ősz az igazi szezonja. 

Mivel elég erőteljes ízű és kemény, a rukkola megosztó zöldség. Nagyban függ azonban attól, mennyire karakteresek ezek a jegyek, hogy milyen zsengék a levelek. Az egészen kicsi rukkolalevél még kifejezetten lágy ízű, míg a nagyobb leveleknek határozott, szinte kesernyés vonásai vannak. Főzve azonban sokat enyhül ez a hatás. 

rukkola-egeszseg

Bár elsősorban salátaként vagy pestóként használják, a rukkola főzhető. Ha felmelegítjük, a levelek megpuhulnak, hasonlóan a leveles kelhez. De nemcsak fonnyasztva köretként, hanem tészták feltétjeként is megállja a helyét, vagy éppen húsok töltelékében. 

Függetlenül attól azonban, hogy nyersen vagy főzve fogyasztjuk, az egészségünk hálás lesz érte. A rukkola ugyanis rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaz, így véd a krónikus betegségek kialakulásától, hozzájárul a bélflóra egészségének fenntartásához, magas a K-vitamin-tartalma, így erősíti a csontjainkat, gyulladáscsökkentő hatású és rengeteg B-vitamint tartalmaz, így a szellemi frissességünk megőrzését is támogatja.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Mindenből lehet pesztó, ami zöld: 5 pesztó 5 fantasztikus ételben

Mindenből lehet pesztó, ami zöld: 5 pesztó 5 fantasztikus ételben

Bazsalikom, petrezselyem, rukkola, káposzta és pisztácia: hogy mi a közös bennük? Mindegyikből készülhet isteni finom pesztó! Az alábbi recepteket is melegen ajánljuk, de azt feltétlenül, hogy jegyzeteljétek ki ezt az öt pesztóalapreceptet, amit egy egyszerű üres tésztára, unalmas salátára vagy kenyérre borítva is felér egy kulináris kalanddal.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód