1. Quinoa
Az álgabonák szuper vasforrások. Az alábbi recept leginkább az olasz minestrone levesre hasonlít, hiszen apró szemű fehér babbal, jó adag paradicsommal, zellerrel és friss zöldfűszerekkel készül.
2. Lencse
A szárított lencsében 6,9 milligramm vas van, háromszor annyi, mint a konzervlencsében. A magyaros lencsefőzeléken túl rengeteg izgalmas fogás készülhet lencséből – még csak nem is kell vörös lencsének lennie ahhoz, hogy izgalmas ragut készíthessünk belőle.
3. Tökmag
A quiche leginkább Franciaországban elterjedt és kedvelt étel, valójában egy pite, amelyet elkészíthetünk sós vagy édes változatban is, de a magyar konyhába, sőt, akár a makrobiotikus, vega, vegán konyhába is könnyedén beilleszthető finomság, és az év bármely hónapjában fogyasztható. Tökmagos salátát kínálva mellé a szervezet vasellátásához is hozzájárulhatunk!
4. Rókagomba
Valószínűleg mindenki ismeri az orosz konyha egyik legnépszerűbb, húsokhoz használt elkészítési módját: a Stroganoff-mód lényege, hogy a hús (többnyire bélszín) tejszínes-tejfölös mártásban, vékonyra szeletelt gombával és savanyúságokkal készül. Ez azonban hús nélkül is tökéletesen működik, hiszen a gomba önmagában is laktató, teljes értékű főétel lehet. Rókagombával készítve fantasztikus vasforrás is – a gombák közül ebben van a legtöbb!
5. Pisztácia
A sajttorta készülhet baracklekvárral, de sós verzióban is isteni rukkolával. Csehi Renike most egy mennyei pisztáciás változatot mutat meg nektek, ami a pisztáciának hála vasban is gazdag.
Kiemelt fotó: Getty Images