Érdemes egyszer rászánni magunkat, hogy beruházzunk néhány egzotikus curry alapanyagra (legyen otthon szójaszósz, halszósz, currypaszta és kókusztej), ugyanis a curry gyors, egyszerű és nagyon jól variálható étel. A pikáns vörös currybe kerülhet sokféle zöldség – itt például brokkolit használunk – és különböző proteinek – csirke, tofu, jelen esetben pedig lazac –, így teljes értékű, mégis változatos ételek készülhetnek. A lazacot általában roston, kevés ízesítéssel fogyasztjuk, de kifejezetten jót tesz neki a gazdag, krémes curry is, ami fűszeres, távol-keleti csavarral dobja fel a franciás eleganciáját.
Hozzávalók:
- 4 db lazacfilé
- 2-3 ek. currypor
- só és bors
- 1 ek. olívaolaj
- 2 ek. méz
- 1 ek. sózott vaj
- 1/4 csésze thai vörös currypaszta
- 1 ek. frissen reszelt gyömbér
- 130 gramm brokkoli kisebb rózsákra vágva
- 2 csésze zsíros kókusztej
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek. halszósz (elhagyható)
- köretnek jázmin rizs
Elkészítés:
- A lazacszeleteket helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsibe, dörzsöljük be mindkét oldalukat olívaolajjal, curryporral, sózzunk és borsozzuk őket! Sütőben pár percig pirítsuk őket, míg a bőrös oldaluk ropogós lesz.
- Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a currypasztát és a gyömbért! Pirítsuk egy kicsit a keveréket, míg illatozni kezd. Dobjuk rá a brokkolit, majd öntsük fel kókusztejjel, végül adjuk hozzá a szójaszószt és a halszószt, ha használunk!
- A lazacszeleteket helyezzük a szószba, és hagyjuk benne főni 5-10 percig.
- A lazaccurryt jázmin rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: GettyImages