Húsmentes gomba-Stroganoff húsz perc alatt

2020. április 23.
A Stroganoffban klasszikusan a hús – leginkább a bélszín – kapja a főszerepet, pedig csak gombából készítve is megállja a helyét!

Valószínűleg mindenki ismeri az orosz konyha egyik legnépszerűbb, húsokhoz használt elkészítési módját: a Stroganoff-mód lényege, hogy a hús (többnyire bélszín) tejszínes-tejfölös mártásban, vékonyra szeletelt gombával és savanyúságokkal készül. Ez azonban hús nélkül is tökéletesen működik, hiszen a gomba önmagában is laktató, teljes értékű főétel lehet. Mi azt javasoljuk, hogy válogassatok minél karakteresebb ízű gombákat, mint például vargánya vagy rókagomba, ettől ugyanis sokkal izgalmasabb, teltebb ízű lesz a végeredmény!

Hozzávalók:

  • 400 gramm vegyes erdei gomba
  • 1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 4-5 szem gyöngyhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes savanyú uborka, apróra vágva
  • egy csokor friss petrezselyem, durvára vágva
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • fél teáskanál füstölt paprika
  • 80 gramm tejföl
  • só és bors
  • rizs köretnek

Elkészítés:

  1. Először kevés olajon futtassuk meg a hagymát, majd dobjuk rá a felszeletelt gombákat. Pár perc után, mikor már kezd illatozni, jöhet rá a fokhagyma, a gyöngyhagyma, az uborka és a kapribogyó is – alaposan forgassuk össze őket.
  2. Szórjuk meg az egészet füstölt paprikával, majd öntsük fel a tejföllel (használhatunk tejszínt is), végül szórjuk rá a friss petrezselymet is. Ízesítsük sóval és borssal.
  3. A krémes ragut főtt rizzsel tálaljuk.

PureWow