A jól behűtött, édes görögdinnye akár a nyár szimbóluma is lehet, amire nehéz nemet mondani. Ahhoz viszont, hogy az élmény valóban felemelő legyen, elengedhetetlen, hogy roppanós belsejű, ízletes dinnyére bukkanj – a túlzottan puha, vízízű gyümölcs meglehetősen kiábrándító. Most megmutatjuk azokat a praktikákat, amikkel nagy valószínűséggel nem fogsz mellé!
A görögdinnyében sok más mellett az az igazán csodálatos, hogy csaknem 90 százalékát víz teszi ki, így nagyszerűen hidratálja a szervezetedet a legforróbb nyári napokon is. A benne rejlő természetes gyümölcscukor pótolja az izzadás során elveszített, nélkülözhetetlen elektrolitokat, miközben remek antioxidáns-forrás.
Gazdag A-, C- és B6-vitaminban, de bőrszépítő béta-karotinban is bővelkedik. Mivel az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, támogatja az immunrendszer és a szív egészséges működését, illetve hozzájárul a bőr egészségéhez is. A zöld héj alatt rejlik még magnézium, kalcium, foszfor, cink, szelén és vas is, kalóriából viszont meglepően keveset tartalmaz.
Honnan tudhatod, hogy érett-e a dinnye?
Emlékszel még arra gyerekkorodból, hogy a zöldségesek meglékelték a dinnyét, hogy a potenciális vevő megkóstolhassa, és az íze, színe alapján dönthesse el, hogy végül melyik dinnyét teszi a kosarába? Nos, erről ma már álmodni sem lehet, így más megoldáshoz kell folyamodni, ha nem akarsz melléfogni, amikor görögdinnyét vásárolsz.
- Az igazán ízletes, érett görögdinnye mélyebb hangot hallat, ha megütögeted, mint az, amelyik még éretlen.
- A kellően érett, és így nagy valószínűséggel zamatos dinnye egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy az a része, ahol a földdel érintkezett, sárgás – és nem fehér színű.
- Mindig olyan dinnyét tegyél a kosaradba, amelyiknek a héja mindenütt ép és egészséges tűnik, a színe pedig szép és egyenletes.
- A két azonos méretű dinnye közül az az érettebb, amelyik nagyobb súlyúnak tűnik. Ez nagy eséllyel ízletesebb is, nem csak többet nyom a kevésbé érettnél.
- A hozzáértők szerint, ha van rá lehetőség, érdemes megszagolni a dinnyét: az érett és finom dinnye édes illatú, míg az, amelyiknek még érnie kellene, nem nagyon illatozik.
- A később érő dinnyefajták gyümölcse szeptemberben is mennyei, nem kell tehát komolyan venni azt a szóbeszédet, hogy Lőrinc napja, azaz szeptember 5-e után már nem érdemes dinnyét vásárolni!
Tudtad?
A dinnye íze akkor teljesedik ki igazán, ha behűtöd, de vigyázz, mert ha túlzottan hideg lesz, megváltozik az állaga és a zamata sem lesz az igazi.
Ha mégsem sikerülne
Minden igyekezeted ellenére előfordulhat, hogy csalódsz a dinnyevásárlás után, ha a kiválasztott gyümölcs mégsem olyan zamatos, mint remélted. Emiatt még nem kell hagyni, hogy kárba vesszen! Különleges salátát készíthetsz a kevésbé édes, feldarabolt dinnyéből, koktélparadicsomból, uborkából és olívabogyóból, hideg joghurttal, olívaolajjal és citromlével meglocsolva.
Fotó: Getty Images