Egyszerű trükkök a hűtő szagtalanítására

2021. szeptember 04.
A kellemetlen szagot árasztó hűtő sok fejfájást okozhat, a szagtalanításhoz ugyanis nem mindig elegendő megszabadulni a problémát okozó ételtől: az orrfacsaró szag azután is megmaradhat, hogy kidobtad a bajkeverőt.

Veled is megesett, hogy amikor kinyitottad a hűtő ajtaját, kellemetlen szag csapott meg? A ludas ilyen esetben legtöbbször egy feledésbe merült étel, ám más is állhat a háttérben. A legfontosabb, hogy mielőbb kidobd a megromlott élelmiszert, s hogy szagtalanító oldattal áttöröld a hűtő belsejét – ezt te is könnyedén elkészítheted, elég 1 evőkanál ecetet feloldani 1 liter meleg vízben. Beleöntheted szórófejes üvegbe, és befújhatod vele a hűtőszekrényt, vagy belemárthatsz egy puha rongyot, és azzal törölheted át a hűtőt.

Büdös a hűtő? Így űzd el a kellemetlen szagokat!

Mitől lehet büdös a hűtő?

Előfordul, hogy a hűtő akkor is büdös lesz, ha nincs benne romlott étel. Bizonyos ételek, mint a hagyma, fokhagymás vagy fűszeres ételek, egyes sajtfajták, halételek és a felvágott sárgadinnye rendkívül erős illatot árasztanak akkor is, ha frissek. Ezeket mindig érdemes hermetikusan záródó dobozba vagy edénybe tenni, mielőtt a hűtőbe kerülnek.

A halogatott vagy rosszul végzett takarítás is hozzájárulhat ahhoz, hogy büdös legyen a hűtő. Mivel a hűtőszekrénybe élelmiszer kerül, jobb, ha szintetikus vegyszerek helyett olyan természetes anyagokat hívsz segítségül a takarításhoz, mint a szódabikarbóna, az ecet és a friss citrom. Ezek hatékonysága nem marad alul a boltban kapható tisztítószerekhez képest, használatuk viszont teljesen biztonságos. 

A hűtőszekrényt 4-6 havonta akkor is érdemes kitakarítani, ha nem tűnik piszkosnak és nincs kellemetlen szaga. Ha valami kifolyik, lecsöpög vagy foltot hagy, a legjobb azonnal törlőrongyot ragadni. A hűtőszekrényt érdemes alaposan kitakarítani, miután megvásároltad, költözés után és nyaralást követően (ilyenkor a hosszabb bezártság okozhat kellemetlen szagokat).

Számolj le a szagokkal!

A „vészhelyzet” elhárítását követően érdemes a megelőzésért is tenni, hogy a későbbiekben ne terjengjenek kellemetlen szagok a hűtőben. A rendszeres takarítás mellett segít, ha természetes szagelszívót teszel a hűtőbe:

  • Aktív szén: kevesen tudják, hogy a szén hatékony szagűző – elég ezt is egy kis tálban a hűtőbe tenni, és máris nyerésre állsz!
  • Citrom: vágj félbe egy citromot, és tedd a hűtőszekrény ajtajába, hogy semlegesítse a kellemetlen szagokat. Hogy kifogástalanul működjön, hetente érdemes cserélni.
  • Kávé: a kávézacc jól ismert szagelszívó, kár, ha a kukában végzi, mert hasznos segítőtársad lehet akkor is, ha a hűtőt szeretnéd megóvni. Elég egy kis pohárkába kávét tenni, és a hűtőbe helyezni – ezzel el is készült a természetes szagsemlegesítőd!
  • Szódabikarbóna: ahogy a hűtőtakarításhoz, úgy a megelőzéshez is jól jön ez a rendkívül sokoldalúan használható természetes tisztítószer. Tegyél pár evőkanálnyit egy kis üvegbe, és helyezd a hűtőszekrény polcára.

Aminek a csomagolása lehetővé teszi, azt törölgesd át, mielőtt a hűtőbe tennéd. Ellenőrizd rendszeresen a hűtőbe kerülő ételek szavatossági idejét, és ami lejárt, azt egy percig se őrizgesd tovább!

Büdös a hűtő? Így űzd el a kellemetlen szagokat!

Nagytakarítás a hűtőben

Ahhoz, hogy igazán alaposan kitakaríthasd a hűtőt, első lépésként áramtalanítsd. Ha ezzel megvagy, pakolj ki belőle mindent – ne csak az ételeket és a hűtőszekrényben tárolandó gyógyszereket, kozmetikumokat, hanem a polcokat és fiókokat is! 

A fiókokat töltsd meg vízzel és keverj el benne egy kevés öko mosogatószert. Hagyd egy kicsit állni, majd egy szivaccsal finoman dörzsöld át. Az elválasztó üvegeket, rácsokat is töröld át, majd alaposan öblítsd le és szárítsd meg!

A hűtőszekrény belsejét, ajtaját és a zárógumit meleg ecetes vízzel tisztítsd meg! Az ecet nemcsak remek természetes fertőtlenítő, hanem a kellemetlen szagokkal is elbánik, viszont nem marad utána ecetszag. 

Miután a hűtő belseje is megszáradt, tedd vissza a polcokat és a fiókokat, helyezd ismét áram alá, majd pakolj vissza a fridzsiderbe!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?