Hajhulláshoz vezet, ha ebből a vitaminból nem szedsz eleget

2021. augusztus 03.
Ennek a vitaminnak a hiánya hajhullást, látásvesztést és bőrproblémákat okoz.

Ahogy öregszünk, úgy lesz különösen fontos, hogy étrendünk tele legyen a hosszú élettartamot támogató tápanyagok széles skálájával. Ide tartozik többek között az A-vitamin, ami fontos szerepet kap a retina fényérzékenységét biztosító anyag felépítésében, a csontnövekedésben, a reprodukcióban, az embrionális fejlődésben, a hámszövet épségének fenntartásában.

hajhullás

A-vitamin hiány

A szükséges A-vitamint a vegyes táplálkozás fedezi, de ha a szervezet nem kap belőle eleget, olyan súlyos következményekkel kell számolni, mint a látászavar, a hámszövet elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása, a nyálkahártya szárazsága.

Mivel az A -vitamin az új szövetek „felépítésében” is kiveszi részét, elengedhetetlen az egészséges bőr és haj növekedéséhez – éppen ezért annak hiány hajhulláshoz vezethet.

Az A -vitaminnak kétféle típusa létezik: (1) a retinol, amely az olyan állati eredetű termékekben található meg, mint a hús, a baromfi, a tojás és a hal, valamint (2) az A-provitamin, amely gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, hüvelyesekből származik. (A-vitamint a máj, vese, tojássárgája, tengeri halak, sötétzöld leveles zöldségek tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.)

A napi ajánlott mennyiség egy felnőtt ember esetében 1,5 mg, terhesség idején pedig 2,5 mg. A túlzott A-vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz.

Forrás: Womansworld és Wikipedia Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!