5 étel és ital, ami elűzi a rossz leheletet

2021. július 23.
Jöjjenek azok az ételek és italok, amik kihúzhatnak a pácból, ha épp nincs kéznél fogkefe és fogkrém, azonban úgy érezzük, ideje felfrissíteni a leheletünket.

Korábban sokaknak fejtörést okozott, hogy hogyan lehet tapintatosan az érintettek tudtára adni, hogy kellemetlen a leheletük, hiszen – hiába vezérel segítő szándék – ezt kimondani és hallani is rendkívül kínos. A maszkviselés megoldotta ezt a problémát, jó páran ugyanis ennek köszönhetően döbbentek rá arra, hogy rossz a szájszaguk. A felismerés után itt az expressz megoldás!

5 étel és ital rossz lehelet, szájszag ellen

A kellemetlen leheletért legtöbbször a szájban elszaporodott baktériumok tehetők felelőssé, annak legjobb módja pedig, hogy útjukat álljuk, vitathatatlanul a napi legalább kétszeri fogmosás és a fogselyem rendszeres használata. Ha mégsincs lehetőség arra, hogy bevessük ezeket a hatékony módszereket, segítségül hívhatunk néhány ételt és italt, hogy ne kelljen a leheletünk miatt aggódni.

Petrezselyem

A petrezselyem jó pár éve kiérdemelte, hogy aranyérmes szájszagűzőként tartsák számon. Az, hogy frissíti a leheletet, leginkább a benne lévő antibakteriális hatású klorofillnek köszönhető. Ha elrágcsálunk néhány friss petrezselyemlevelet, megálljt parancsolhatunk a szulfurt termelő baktériumoknak, amik szorgosan dolgoznak azon, hogy étkezés után arcpirítóvá váljon a leheletünk.

Zöld tea

Több kutatás eredménye is alátámasztotta, hogy a zöld teában lévő polifenolok – amelyek nem mellesleg erőteljes antioxidánsok – ütős segítőtársaink lehetnek, ha azt szeretnénk, hogy frissebb legyen a leheletünk. Ez az ital nem mellesleg akkor is jó szolgálatot tesz, ha ínygyulladás kínoz vagy fogmosást követően gyakran tapasztalunk ínyvérzést.

Élőflórás joghurt

Nemcsak az emésztőrendszernek tesz jót, ha rendszeresen fogyasztunk élőflórás joghurtot, hanem a szájhigiéniánknak is. Egy 2005-ben végzett vizsgálat eredménye szerint azok, akik 6 héten át minden nap fogyasztottak cukormentes, natúr joghurtot, alig tapasztaltak kellemetlen szájszagot és lepedékképződést a szájban. Ez mindenképpen figyelemre méltó eredmény, a rossz leheletet okozó baktériumok ugyanis a nyelvre és a fogakra rakódott lepedékben csodásan érzik magukat.

Citrusfélék

A C-vitamin is hatékonyan száll szembe azokkal a baktériumokkal, amelyek kellemetlen leheletet okoznak, márpedig ebből a citrusfélék jelentős mennyiséget tartalmaznak. Ezeket evés után vagy két étkezés közötti csemegeként is ehetjük, így két legyet ütünk egy csapásra: megelőzzük, hogy ránk törjön a farkaséhség, és félig-meddig kiváltunk egy fogmosást. C-vitaminban bővelkedik még ezek mellett a sárgadinnye, minden bogyós gyümölcs, valamint a brokkoli, így ezeket is csatasorba állíthatjuk a megelőzésért. 

5 étel és ital rossz lehelet, szájszag ellen

Nyers gyümölcsök és zöldségek

Minél „rágósabb” egy gyümölcs vagy zöldség, annál hatékonyabban segít, hogy leszámoljunk a kellemetlen leheletet okozó baktériumokkal, étkezés után ugyanis eltávolítják a fogakról a lepedéket, amolyan zöld fogkefeként működve. A rágás során a nyáltermelés is fokozódik, ami szintén rossz hír a baktériumok számára – együnk egy ropogós almát, rágcsáljunk el egy zellerszárat vagy egy sárgarépát, és máris sokat tettünk azért, hogy leheletünk friss maradjon!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?