A tojáskrémen és a hummuszon túl is van mártogatós, sőt, ez is lehet egy kifejezetten izgalmas és kreatív műfaj – ezt bizonyítja az alábbi recept is, ami egy mexikói ihletésű, krémes, mégis nagyon fűszeres dip, ami tulajdonképpen a mi majonézes kukoricasalátánk távoli rokona. Az alapját krémsajt és tejföl elegye adja, így kellően lágy, mégis testes lesz a textúra. Az eredeti recept egy klasszikus mexikói sajtot, cotiját használ: ez egy sós, tehéntejből készült félkemény, de jól morzsálódó sajtféle, ha pótolni szeretnénk, itthon is könnyen kaphatunk hasonlót. A fűszereket viszont nem érdemes kihagyni, hiszen csípős, füstös, borsos karaktert adnak a mártogatósnak – ezt ellensúlyozza a kukorica édessége. Ha van rá lehetőségünk, grillezzük meg a kukoricát, de ha nincs, tűzhelyen is érdemes egy kicsit lepirítani, hogy karamellizálódjanak a szemek.
Hozzávalók:
- 2 ek. őrölt chili
- 2 tk. füstölt paprika
- 1 tk. Cayenne-bors
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 csésze morzsolt édes kukorica
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- só és bors
- 170 gramm lágy krémsajt
- 1/3 csésze tejföl
- 4 ek sózott vaj
- 1/3 csésze görög joghurt
- 2 ek. frissen facsart lime-lé
- 3/4 csésze cotija sajt morzsolva (másféle sajttal is helyettesíthető)
- 1 cső grillezett kukorica
- 1/4 csésze friss koriander durvára vágva
Elkészítés:
- Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket!
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát, és hagyjuk megpuhulni nagyjából 5 perc alatt. Adjuk hozzá a morzsolt kukoricát, majd a fokhagymát és egy teáskanállal a fűszerkeverékünkből, majd ízesítsük sóval és borssal. Süssük együtt további 5 percig.
- Vegyük lejjebb a lángot, és adjuk a kukoricás keverékhez a krémsajtot és a tejfölt is! Várjuk meg, míg kicsit megolvadnak, hogy homogén masszát keverhessünk.
- Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és adjunk hozzá 3 teáskanállal a fűszerkeverékből! Kicsit főzzük össze, majd vegyük le a tűzről.
- Közben a görög joghurtot keverjük össze a lime levével és egy csipet sóval.
- A kukoricás mártogatóst tegyük egy nagy tálba. Morzsoljuk rá a sajtot és a grillezett kukoricát, locsoljuk meg a fűszeres vajjal és a citrusos joghurttal! Friss korianderrel tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images