A caprese saláta igazi klasszikus kedvenc, de itt egyáltalán nem merülnek ki a paradicsom-mozzarella-bazsalikom párosításban rejlő lehetőségek. Az olaszos töltött paradicsom nálunk talán még kevésbé ismert, hazájában viszont a capreséhez hasonló alapfogás: a tölteléket extraparmezán és némi kenyérbél teszi tartalmasabbá, a sütéssel pedig kijön a paradicsom enyhén karamelles édessége. Elkészíthetjük grillen is a kerti partik vegetáriánus sztárjaként, de sütőben sütve sem fog csalódást okozni.
Hozzávalók:
- 4 közepes paradicsom (fontos, hogy viszonylag kemény legyen még a fala)
- 1 csésze reszelt mozzarella
- 1/3 csésze reszelt parmezán (több részre osztva)
- 1/4 csésze friss bazsalikom apróra vágva (és még egy kevés a tálaláshoz)
- 1 szelet kovászos kenyér (1/4 csésze kenyérmorzsához elegendő)
- 1 ek. sózott vaj felolvasztva
- 1 tk. fokhagyma apróra vágva
- 1/4 tk. só
- egy csipet bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- A kenyér szélét vágjuk le, és a puha részt robotgépben, vagy egy villa segítségével őröljük apró morzsákra.
- A paradicsomokat vágjuk keresztben félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket úgy, hogy ne sértsük meg a gyümölcs falát. Belülről kenjük be őket sóval és borssal, majd helyezzük őket egy magasabb falú tepsibe.
- A kikapart paradicsomot vágjuk apróra, adjuk hozzá a mozzarellát és a parmezán 1/4-ét, a kenyeret, a bazsalikomot, a vajat és a fokhagymát! Ízesítsük sóval és borssal!
- Egy kanál segítségével töltsük meg a paradicsomokat, majd szórjuk rájuk a megmaradt parmezánt és locsoljuk meg őket olívaolajjal! Süssük őket nagyjából 15 percig, majd magasabb fokozaton pirítsuk rájuk a sajtot nagyjából egy perc alatt. Friss bazsalikommal megszórva, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images