Ropogós kelbimbó datolyával és baconnel

2022. augusztus 25.
Idén már augusztusban felbukkantak az első kelbimbók, szóval akinek már elege van a görögdinnyéből és a nyári paradicsomsalátákból, mindenképpen vásároljon belőle, és készítse el ezt az izgalmas, mégis egyszerű receptet!

Az őszi (jelenleg már nyárvégi) szezon egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb zöldsége a kelbimbó, ami méltatlanul gyakran végzi unalmas, párolt köretként. Pedig igazán akkor mutatja meg komplex, enyhén édeskés, káposztás ízét, amikor sütjük – ilyenkor pedig nagyon jól párosítható az édesebb és sósabb ízekkel is. Az alábbi meleg salátában szaftos, sós bacon és mézédes datolya kerül mellé, így igazi ízkavalkád a végeredmény. Ünnepi hangulatú, gazdag, mégis nagyon egyszerűen elkészíthető fogásról van szó, amiben a kelbimbó tényleg igazán tündökölhet, szóval érdemes adni neki egy esélyt!

kelbimbo-recept-bacon-datolya-salata

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kelbimbó megmosva és felezve
  • 2 vastag szelet bacon felkockázva
  • 3 ek. olívaolaj
  • só és bors
  • 1/3 csésze medjool datolya kimagozva, durvára vágva
  • 1/4 csésze vörösborecet
  • 200 gramm halloumi sajt felkockázva

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőt hevítsünk közepes láng felett, majd dobjuk rá a bacont, és pirítsuk nagyjából 5 percig, majd tegyük félre!
  2. Öntsünk a serpenyőbe 2 ek. olívaolajat, nyugodtan hagyjuk keveredni a szalonna kisült zsírjával. Dobjuk rá a kelbimbókat, és pirítsuk őket, hagyva, hogy egy kicsit megégjenek a széleken. Kevergetés mellett süssük a zöldséget, míg megpuhul, ízesítsük sóval és borssal.
  3. Vegyük lejjebb a hőt, és adjuk a kelbimbóhoz a datolyát, majd öntsük rá a vörösborecetet is. Alaposan forgassuk őket össze, és süssük további 1-2 percig, majd tegyük vissza a bacont, és az egészet tegyük félre.
  4. Egy kisebb serpenyőben hevítsük fel a maradék 1 ek. olívaolajat, és dobjuk rá a sajtot – hagyjuk alaposan aranybarnára pirulni. Végül ezt is adjuk a kelbimbóhoz, forgassuk össze, majd fogyasszuk melegen köretként vagy önmagában!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!