Így csinálj otthon hot dogot

2022. szeptember 03.
Ne becsüld alá a hot dogot! Jóval többről van szó egy kiflibe töltött virslinél!

A hot dog az egyik legismertebb streetfood, aminek elkészítését otthon is tökélyre fejlesztheted: azzal kapcsolatban igen megosztó a kérdés, hogy a kifli puha vagy ropogós legyen-e, és hogy virslivel vagy inkább kolbásszal töltsük-e meg azt, de lelőjük a poént, egyikre sincs rossz válasz!

Így csinálj otthon tökéletes hot dogot

Hogy jön a képbe a forró kutya?

Az első hot dogot még az 1800-as évek végén készítette az Egyesült Államok-beli Henry M. Stevens, aki mozgó árusként dolgozott egy futballpályán. Rendkívül büszke volt az általa fűszerezett és különféle szószokkal nyakon öntött kolbászra, amit abból a praktikus okból csomagolt hosszúkás péksüteménybe, hogy vásárlói minél kényelmesebben fogyaszthassák el azt szurkolás közben.

Ezt a ma már világhírnek örvendő szendvicset aztán az 1900-as évek elején Hot Dognak nevezték el. Thomas A. Dorgan képregény rajzoló vetett papírra egy hosszúkás kiflit, amiben a virsli helyét egy tacskó foglalta el, a kreációt pedig a hot dog, azaz a forró kutya névvel illették. Létezik azonban egy olyan teória is, mely szerint a hot dog magyar találmány!

Tippek a tökéletes hot dog elkészítéséhez

  • A kiflit, amit megtöltesz majd, mindig pont középen és hosszanti irányban szeld ketté.
  • A felezett kiflit fehér felével lefelé forrósítsd át, így kissé ropogós lesz, ami a siker egyik titka.
  • Vannak, akik ebben a fázisban meg is vajazzák a kiflit, mert ettől még mennyeibb (ám kalóriadúsabb is!) lesz a szendvics.
  • Főtt vagy sült virslivel és grillezett kolbásszal is készülhet a hot dog, ízlés dolga, hogy ki melyik mellett dönt.
  • A ketchup, a mustár és a majonéz is jó választás, ám a gyakorlott hot dog-készítők szerint, ha jót akarsz magadnak, csak egyet választasz ki ezek közül: ha kettőt vagy annál is többet keversz össze a hot dogban, fennáll a veszélye, hogy elnyomják a hús zamatát!
  • Hogy igazán különlegessé tedd az otthon készült hot dogot, kerülhet még bele friss salátalevél, nyers paradicsomszelet, nyers vagy pirított hagyma vagy karikákra vágott savanyú uborka. 
  • Ha ennél is különlegesebb élményre vágysz, próbáld ki a corn dog receptjét!

Így csinálj otthon tökéletes hot dogot

Csináld te a hot dog kiflit!

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • 2-3 csipet só

Így készül:

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzászórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva félretesszük, és hagyjuk, hogy szépen felfusson.
  2. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, a puha vajat, majd a felfutott élesztőt és végül a sót.
  3. Géppel vagy kézzel dagasztani kezdjük (ez utóbbi kemény karmunka!), nincs kész hamarabb 8-10 percnél, ha tényleg sima, jól eldolgozott tésztát szeretnénk kapni!
  4. Ha ez megvan, enyhén meglisztezzük a tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 órán át hagyjuk kelni. 
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 10 egyenlő darabra vágjuk, és azokból hosszúkás bucikat formázunk. Letakarjuk, és újabb 30 percet hagyjuk pihenni.
  6. Ha letelt az idő, két részletben sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Sütőtől függően 10-15 perc alatt készül el, a biztonság kedvéért tűpróbát is végzünk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?