A legszaftosabb bácskai rizses hús titka

2022. szeptember 11. |

Ha fűszeres-szaftos élményre vágysz, és szeretnél nosztalgikus hangulatba is kerülni, akkor készítsd el ezt a receptet. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja a bácskai rizses hús titkát.

Nem véletlen, hogy a bácskai rizses hús nem mindenki kedvence: aki jót evett belőle, az imádja, ellenben, aki sajnálatos módon többször is ki volt téve egy rosszul elkészített, száraz (vagy szétfőtt), íztelen bácskainak, az nem biztos, hogy legközelebb is majd ezt az ételt választja. Éppen ezért, hogy elkerüljük a hasonló jellegű katasztrófákat a jövőben, tanuljuk meg, hogyan készül a tökéletes bácskai rizses hús, amivel mindenki elégedett lesz.

Mindennek az alapja az alap

Tehát még egyszer: a bácskai nem egyszerűen húsos rizst vagy rizses húst jelent, hanem egy ízgazdag, intenzív pörköltalapra felépített, szaftos egytálételt, amelynek minden falatja élvezet. Ezért, ha az alapot jól eltaláljuk, már félig ott vagyunk a célban.

Használjunk jó minőségű zsírt, mert ez extra ízt ad a zöldséges alapnak és az egész fogásnak.

És ugyan egy határozottan húsos ételről van szó, a zamat egy részét mégis a zöldségek adják: a hagyma, paradicsom, paprika és répa. Természetesen a fűszerezés is fontos: pirospaprika, kömény és bors teszi teljessé a pörköltalapot.

bacskai-rizses-hus-nosalty

Szaftos bácskai rizses hús

A hús legfontosabb kritériumai

Például a sertéslapocka kiváló választás a bácskaihoz, nézzük, mi kell az elkészítéséhez. Nagyjából 2 cm-es kockákra érdemes vágni: ha ennél nagyobb, akkor túl hosszan fog főni, viszont ha kisebb darabokban kerül a fazékba, akkor pedig teljesen szétfő.

Miután felkockáztuk, sózzuk be, és forgassuk össze, majd tegyük félre, amíg el nem jön az ideje. A zöldségek és a folyadék hozzáadása előtt fontos, hogy hagyjunk elég időt a húsnak, hogy le tudjon pirulni, ezzel is fokozva az ízeket.

bacskai-rizses-hus-nosalty1

Szaftos bácskai rizses hús

Főzzünk bácskai rizses húst!

Elsőként a pörköltalappal kezdjünk. Felkockázzuk a húst (nagyjából 2 cm-es darabokra), enyhén besózzuk, félretesszük.

Ügyeljünk rá, hogy a húst ne vágjuk túl kicsi kockákra, mert az alap készítésekor szétfőhet.

A hagymát és a fokhagymát szintén kockázzuk fel, majd sertészsíron vagy olajon dinszteljük meg. Ha már üvegesre pároltuk, adjuk hozzá a kockázott húst is, pirítsuk amíg kivilágosodik. Hozzáadjuk a pirospaprikát, pici sót  borsot, az őrölt köményt, majd 3-4 percig pirítjuk, közben kevergessük.

Ezt követően mehet hozzá a kockázott paprika, paradicsom (vagy akár a már korábban eltett lecsó, zakuszkából is egy-egy evőkanál), pár percig kevergetve süssük össze. Jöhet az apró kockákra vágott répa, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az alapot, hagyjuk így főni az egészet, amíg a hús és a zöldségek alaposan meg nem puhulnak, és egy sűrűbb, textúráltabb húsos szaftot nem kapunk.

A rizst pirítsuk le egy kevés olajon, majd kétszeres mennyiségű vízzel főzzük puhára.
Ha elkészült, keverjük a húsos alaphoz, rottyantsuk össze pár percig, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Tálaljuk kovászos vagy savanyú uborkával.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!

Sárgaborsó-főzelék spenóttal megbolondítva

Sárgaborsó-főzelék spenóttal megbolondítva

Ha a sárgaborsóról beszélünk, nem kell, hogy iskoláskorunk nem túl kellemes emlékei jussanak eszünkbe. A Nosalty főszerkesztője, Hering András megmutatja nektek, hogyan lehet ezt a főzeléket istenien elkészíteni.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A legropogósabb rántott cukkini titka cukkini

A legropogósabb rántott cukkini titka