A vitamindús, szürreálisan narancssárga sütőtök az ősz jolly jokere: készülhet belőle édesség, melengető krémleves, mennyei rizottó és persze önmagában, egy kis mézzel vagy olívaolajjal sütve is simán megehetjük. Ha azonban igazi comfort foodra vágyunk, vagy esetleg a gyerekeknek csinálnánk valami „bújtatott” zöldséges fogást, mindenképpen próbáljuk ki a sütőtökkrémes tésztát. Ehhez jó ötlet lehet akár előre lesütni egy jó adag tököt, amit elég villával pürésíteni (ezt egyébként le is fagyaszthatjuk), így tényleg pár perc alatt összeállítható a fogás. Az alábbi tészta a barnított vajtól lesz igazán krémes és bűnös, de egy hűvös őszi estén határozottan megérdemeljük az ilyesmit!
A zsálya természetesen elhagyható belőle, de azért érdemes beletenni – olyan ikonikus párost alkotnak a sütőtökkel, mint a paradicsom és a bazsalikom!
Sütőtökkrémes tészta zsályás barna vajjal
Hozzávalók:
- 6 ek. sózott vaj
- egy marék friss zsálya
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 120 gramm sütőtökpüré
- 3 ek. almabor (cider)
- 500 ml zsíros tejszín
- 100 gramm reszelt parmezán
- 100 gramm reszelt gouda
- 1/2 tk. szerecsendió
- só és bors
- 500 gramm tészta (fettuccine, tagliatelle)
Elkészítés:
- Egy nagy lábosban tegyünk fel sós vizet forrni, és főzzük meg benne a tésztát al dentére. Szűrjük le!
- Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, dobjuk bele a friss zsályát. Főzzük kevergetés mellett, amíg a vaj megbarnul, a zsálya pedig ropogós lesz. Vegyük ki a zsályaleveleket a vajból, és tegyük félre.
- Adjuk a vajhoz az apróra vágott fokhagymát, majd keverjük bele a sütőtököt és az almabort! Adjuk hozzá a tejszínt, keverjünk selymes, homogén szószt belőle.
- Adjuk hozzá a kétféle reszelt sajtot, szórjuk meg a kevés szerecsendióval, ízesítsük sóval és borssal!
- A megfőtt tésztát adjuk a szószhoz, alaposan forgassuk össze! A ropogós zsályalevelekkel tálaljuk!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images