A legtutibb őszi comfort food: barna vajas-sütőtökkrémes tészta

2022. október 14.
Imádjuk az őszi sütőtökszezont, és nem szégyelljük kihasználni: az alábbi recept egy gazdag sütőtökkrémes tészta, ami a barna vajtól lesz extrakrémes.

A vitamindús, szürreálisan narancssárga sütőtök az ősz jolly jokere: készülhet belőle édesség, melengető krémleves, mennyei rizottó és persze önmagában, egy kis mézzel vagy olívaolajjal sütve is simán megehetjük. Ha azonban igazi comfort foodra vágyunk, vagy esetleg a gyerekeknek csinálnánk valami „bújtatott” zöldséges fogást, mindenképpen próbáljuk ki a sütőtökkrémes tésztát. Ehhez jó ötlet lehet akár előre lesütni egy jó adag tököt, amit elég villával pürésíteni (ezt egyébként le is fagyaszthatjuk), így tényleg pár perc alatt összeállítható a fogás. Az alábbi tészta a barnított vajtól lesz igazán krémes és bűnös, de egy hűvös őszi estén határozottan megérdemeljük az ilyesmit!

A zsálya természetesen elhagyható belőle, de azért érdemes beletenni – olyan ikonikus párost alkotnak a sütőtökkel, mint a paradicsom és a bazsalikom!

barna-vaj-sutotok-krem-teszta-recept

Sütőtökkrémes tészta zsályás barna vajjal

Hozzávalók:

  • 6 ek. sózott vaj
  • egy marék friss zsálya
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 120 gramm sütőtökpüré
  • 3 ek. almabor (cider)
  • 500 ml zsíros tejszín
  • 100 gramm reszelt parmezán
  • 100 gramm reszelt gouda
  • 1/2 tk. szerecsendió
  • só és bors
  • 500 gramm tészta (fettuccine, tagliatelle)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábosban tegyünk fel sós vizet forrni, és főzzük meg benne a tésztát al dentére. Szűrjük le!
  2. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, dobjuk bele a friss zsályát. Főzzük kevergetés mellett, amíg a vaj megbarnul, a zsálya pedig ropogós lesz. Vegyük ki a zsályaleveleket a vajból, és tegyük félre.
  3. Adjuk a vajhoz az apróra vágott fokhagymát, majd keverjük bele a sütőtököt és az almabort! Adjuk hozzá a tejszínt, keverjünk selymes, homogén szószt belőle.
  4. Adjuk hozzá a kétféle reszelt sajtot, szórjuk meg a kevés szerecsendióval, ízesítsük sóval és borssal!
  5. A megfőtt tésztát adjuk a szószhoz, alaposan forgassuk össze! A ropogós zsályalevelekkel tálaljuk!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!