Ezek a legjobb tésztaformák tésztasalátához

2022. augusztus 01.
Senki sem akar olyan tésztát, amely átcsúszik a villán, vagy olyat, amely nem szív magába elég ízt. Íme, amit a szakértők javasolnak, ha egy jó salátára vágyunk.

A tésztasaláta a tökéletes nyári piknikétel, és rengetegféleképp elkészíthető. Végül is egy tésztasalátának elsősorban tésztát és valamilyen öntetet kell tartalmaznia, ezen túlmenően pedig bármi szóba jöhet. Mivel a tészta nem alku tárgya, fontos, hogy olyan formájút válasszunk, amely elbírja az öntetet, és jól passzol a hozzáadott zöldségekhez, fűszernövényekhez és sajthoz.

Lássuk, melyek a legjobb fajták, és hogy tudjuk kihozni belőlük a legtöbbet!

Fusilli, rotini és cavatappi

A legjobb séfek egyetértenek abban, hogy a fusilli és a rotini néven ismert rövid, csavart tésztaformák kiváló jelöltek tésztasalátához, akárcsak a cavatappi, egy nagyobb tésztafajta. Ezeket a spiráltésztákat tökéletesen tésztasalátához tervezték, „mert minden ívük megtartja az öntetet” – magyarázza Pat Pascarella, az atlantai Bastone séfje. Shawn Matijevich, a Kulináris Oktatási Intézet vezető séfje megjegyezte, hogy „minél bonyolultabb a forma, annál jobban tapad a dresszing a megnövekedett felület miatt”.

Farfalle

A farfalle vagy „csokornyakkendőtészta” gyakori választás tésztasalátákhoz, és Gina Chersevani, a washingtoni Buffalo & Bergen séfje teljes mértékben támogatja a használatát. „Személyes kedvencem a tésztasalátáknál a farfalle, a bordák és a redők segítenek megtartani az ízt – mondja. – És esztétikailag is nagyon jól néz ki.”

Rotelle

A kicsi és nagyon rövid tészták előnye, hogy ugyanolyan könnyedén lehet kanalazni és villára szúrni őket. Jessica Formicola szakácskönyv-író és receptfejlesztő szerint: „A tésztasaláták kisebb, falatnyi darabokkal a legjobbak.” Ami a konkrétumot illeti, azért szereti a rotelle-t (vagyis „kocsikereket”), mert „sok zug és rés van” benne, ami főleg akkor ideális, ha az öntet olajalapú.

rotelle-teszta

Orzo

Ha a nagyon rövid tésztákról beszélünk, az orzo juthat eszünkbe. Konzisztenciája hasonlít a rizshez így az orzóval készült tésztasaláták inkább a gabonasalátákra emlékeztetnek. Emiatt Matthew Dolan, a 25 Lusk San Francisco-i séfje szerint „az orzo a legjobb. Aranyos és édes, és jól passzol minden zöldséggel vagy kockára vágott sajttal”. Amikor orzosalátát készítünk, Dolan azt tanácsolja, hogy „kísérletezzünk majonézzel, zöldségekkel, friss fűszernövényekkel, adjunk hozzá sót és citromlevet, kóstoljuk meg, majd kóstoljuk meg újra meg újra…”.

Tortellini

Egy töltött tészta, például tortellini használata ebben a fajta ételben kissé túlzónak tűnhet, de érdemes megpróbálni. A megfelelő öntettel és hozzávalókkal a tortellinisaláta finom köret lehet, de könnyű főételként is használható. A friss koktélparadicsom, a bazsalikomlevél és a felkockázott mozzarella csodálatosan párosítható hideg tortellinivel, a balzsamecet pedig tökéletessé varázsolja a salátát.

Tortellini

Tippek az igazán finom saláta elkészítéséhez:

Szárított tésztát használjunk, ne frisset! Míg a friss tészta jó választás meleg ételekhez, tésztasalátához nem ideális. Lágyabb és finomabb, mint a szárított tészta, így elázhat az öntetben. Ehelyett keressünk igazán jó minőségű szárított tésztát!

Mivel a tészta gyorsan felszívja a folyadékot, a túlfőtt tésztából pépes állag lesz a majonéz vagy olaj hatására. A probléma megelőzése érdekében a tésztát csak al dente főzzük, ami kellően puha ahhoz, hogy kibírja a hűtést, de nem annyira, hogy az öntet feloldja a szerkezetét.

Sózzuk meg a vizet, főzzük a tésztát egy perccel rövidebb ideig, mint amennyi az utasításban szerepel, gyorsan szűrjük le, adjunk hozzá kevés olajat (hogy ne ragadjon össze), és fektessük egy rétegben egy tepsibe, ahol gyorsan kihűl.

Ahelyett, hogy a tésztasalátát még forrón összekevernénk vagy a hűtőbe tennénk, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt hozzáadnánk az öntetet. A szobahőmérsékletű tészta alaposabban felszívja az öntetet, mint a hideg, de nem annyira (vagy olyan gyorsan), mint a forró. Ez teszi lehetővé, hogy a saláta maximális íze és állaga megmaradjon.

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images

Olvass tovább!