- A sült gesztenye készítése egyszerű, ez a legnépszerűbb módja is a gesztenye fogyasztásának.
- Legjobb még melegen, közvetlenül sütés után megenni a sült gesztenyét.
- Ha serpenyőben sütjük a gesztenyét, a lényeg, hogy legyen fedő is az edényhez.
Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módja a gesztenye elkészítésének a sült gesztenye. Ez egyáltalán nem olyan hosszadalmas és aprólékos munka, mint gondolnánk. Akkor a legfinomabb a sült gesztenye, ha csak szépen megpirul, de még nem fekete, nem szenes, így kívül ropogós, belül puha, és a héja is könnyen lejön már. A sült gesztenyét legjobb langyosan, szinte azonnal sütés után elfogyasztani.
A sült gesztenye elkészítése
- Mossuk meg a gesztenyét (praktikus ehhez szűrőt használni), majd áztassuk be 1-2 órára, így könnyebb bevágni az oldalát sütés előtt. Ha nem vágjuk be, a gesztenye felrobban a serpenyőben.
- Öntsük le a vizet, terítsük szét a gesztenyét egy konyharuhán vagy papírtörlőn. Vagdossuk be a domború felén. Még jobb, ha X alakú bemetszést vágunk a gesztenyéken.
- Tegyük a magas falú serpenyőt a tűzhelyre, öntsünk az aljába annyi sót, hogy két ujjnyi vastagon legyen. Melegítsük fel 5-8 perc alatt, majd oszlassuk el rajta a gesztenyéket a bevágott felükkel lefelé fordítva.
- Süssük a serpenyőben a gesztenyét 25-30 percen keresztül fedő alatt, a felénél fordítsuk át a gesztenyéket. (Praktikus, ha üvegből van a fedő, így látjuk, pirulnak-e a gesztenyék.)
- Ha a gesztenye megsült, húzzuk félre a tűzről a serpenyőt, és hagyjuk az edényben meghűlni. Az égési sérülések elkerülése érdekében csak 20-25 perc után szedjük ki a serpenyőből és kezdjünk neki a gesztenyék meghámozásának.
Jó, ha tudod a gesztenyéről!
Könnyen előfordulhat, hogy marad a serpenyőben sült gesztenyéből. Ezt semmiképp se dobjuk ki, számos módon hasznosíthatjuk, tárolhatjuk.
- Fagyasszuk le! Hosszú ideig eláll fagyasztóban a sült gesztenye, így bármikor elővehetjük és forró sütőben felmelegítve élvezhetjük.
- A gesztenye nyersen 1-2 hétig áll el, sült gesztenyének azonban frissen a legfinomabb. Tegyük száraz, hűvös helyre, fonott kosárba vagy szétterítve, ahol szellőzni tud, így nem penészesedik meg.
- A sült gesztenye hámozása közben a kezünk könnyen megbarnulhat. Ezt eltüntethetjük frissen facsart citromlével, de legalábbis halványodik majd tőle.
Fotó: Getty Images