Így készíts profi, töltött ázsiai tésztabatyukat otthon!

2022. október 28.
Cser Ádám séf receptje és tippjei segítségével saját kezűleg is elkészítheted az ázsiai tésztás komfort ételt.

Az ázsiai konyha egyik legnépszerűbb étele a gyoza. A búzaliszt, só és víz felhasználásával készített tésztabatyukba húsos vagy zöldséges tölteléket tesznek, amit párolva, pirítva és sütve is fogyasztanak. A töltelék és a hajtogatási mód nemzetenként változó.

Hozzávalók
(4 személyre, 10 db/fő mennyiséggel kalkulálva)

Tészta:

240 g búza finomliszt
120 ml langyos víz
50 g burgonya- vagy kukoricakeményítő
só ízlés szerint

Elkészítés:

A sóval elkevert lisztet a langyos vízzel a keverőgépbe töltjük, majd simára keverjük. Ha nincs konyhai robotgépünk, keverjük össze az alapanyagokat, és addig gyúrjuk, amíg egy homogén állagú tésztát nem kapunk. Ha tésztagyújtó géppel dolgozunk, akkor a legvastagabb fokozattól a legvékonyabbig egyszer nyújtsuk át mindegyik méreten a tésztánkat, majd formázzunk belőle 8 cm átmérőjű köröket a tésztavágó formával. A kivágott köröket hintsük meg keményítő és liszt keverékével, hogy megelőzzük az összetapadásukat.

Húsos töltelék:

200 g darált sertéshús (lehetőleg tartalmazzon hasaalját)
100 g garnéla rák
1 tk. Shaoxing bor
1 tk. világos szójaszósz
1 tk. mirin
1 db tojás
10 g újhagyma zöldje
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 teáskanál apróra vágott gyömbér
só ízlés szerint

Elkészítés:

Pucoljuk meg a garnélákat, és ezeket vágjuk apró kockákra. Öntsük egy nagyobb keverőedénybe a darált húst és a rákokat/az apróra vágott gombákat, majd adjuk hozzá a tojást, a főzőbort, a mirint, a szójaszószt és a száraz összetevőket. Fontos, hogy a tál tartalmát az óramutató járásával megegyező irányba keverjük össze, hogy a hús rostjai egy irányba kezdjenek el keveredni. Akkor jó a töltelékünk, ha még nedves, de közben homogén, könnyen formázható állaga van.

Zöldséges töltelék:

160 g friss shitake gomba
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 tk. apróra vágott gyömbér
3 tk. fehér miso krém
10 g újhagyma zöldje
1 tk. világos szójaszósz
1 tk. mirin
1 tk. Shaoxing főzőbor

Elkészítés:

Apró kockákra vágjuk a gombát, a fokhagymát és az újhagymát, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot a felkockázott zöldségekhez. A fehér misót a legvégén adjuk hozzá, hiszen ez az alapanyag fogja össze a töltelékünket. Ne lepődjünk meg, de egy sokkal lazább, nedvesebb tölteléket kapunk, mint a húsos verzió esetében. 

Gyozák megtöltése:

A korábban kivágott tésztakorongok közepére púpozunk 1 csapott teáskanálnyit a töltelékből, majd ujjunkkal körben vizezzük be tésztánk szélét, majd lentről felfelé haladva hajtsuk félbe.

Óvatosan nyomkodjuk le a széleket úgy, hogy sehol se maradjon nyitott. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő belül a töltelék mellett. Ha jól dolgoztunk, egy félhold alakú töltött batyut kapunk. Az összecsípett szélétől kezdve hajtogassuk harmonika alakba a tésztát – így megkapva a klasszikus gyoza formát. Ha elkészült, óvatosan emeljük fel a harmonikázott résznél, és két-három alkalommal ütögessük a munkafelületünkhöz, így talpat képezve a daraboknak.

Gőzölés:

Tapadásmentesítsük a bambumgőzölő alját: vékonyan kenjük meg olajjal, vagy tegyünk rá egy sütőpapírdarabot. Akkora bambuszpárolót válasszunk, ami megegyezik lábosunk méretével. Forraljunk vizet a lábasban, helyezzük a párolóba a gyozákat, a pároló fedelével zárjuk le és helyezzük a forrásban lévő forró víz fölé, a lábas peremére. 12-15 perc alatt pároljuk készre a batyukat. Legyünk óvatosak és a párolóhoz csak konyharuhával, vagy kesztyűvel érjünk, nehogy megégesse a kezünket.

Fotó: Viszlay Márk Forrás: Badhanna

Ezt már olvastad?