Panna cotta karácsonyra hangolva – egyszerű, mégis látványos ünnepi édesség

2022. december 22.
Az izgalmasan remegős állagú és nagyon mutatós panna cotta könnyű, lágy desszert – tökéletes lezárása lehet egy ünnepi vacsorának. Pláne, ha egy kis karácsonyi csavarral készítjük!

Magyarországon nehéz bármivel is megbontani a zserbó-hókifli-linzer szentháromság egyeduralmát, ha azonban valami könnyedebb és látványosabb desszertre vágyunk, mindenképpen érdemes lehet kipróbálni az olaszok kedvencét, a panna cottát! Ez a remegős, mutatós desszert első ránézésre bonyolultnak tűnhet, pedig elképesztően egyszerű elkészíteni: nem kell hozzá túl sok hozzávaló és pepecselés sem, hiszen különleges állagának titkát nem bonyolult konyhai trükk, hanem a zselatinlap jelenti.

Az alábbi recept kifejezetten karácsonyra hangolta a népszerű édességet: fahéj és narancs kerül bele, vagyis olyan jellegzetes, illatos ünnepi hozzávalók, amikről valószínűleg a legtöbb embernek egyből a karácsony jut majd az eszébe. Ha idén szeretnénk időt spórolni magunknak és egy kicsit kímélni a gyomrunkat a karácsonyi traktában, ez a desszert tökéletes választás lesz!

recept-karacsony-panna-cotta-narancs-fahej-edesseg

Narancsos-fahéjas Panna Cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml minél zsírosabb habtejszín
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy más édesítő)
  • 8 g zselatin (lapzselatinnál, ez általában 4 lapot jelent)
  • 1 rúd vanília
  • 1 narancs lehetőleg kezeletlen héja lereszelve
  • 2-3 fahéjrúd vagy őrölt fahéj, ha az előbbi nincs kéznél

Elkészítés:

  1. Egy kis tálba hideg vizet öntünk, és ebbe áztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Amíg ez végbemegy, egy kis edénybe tesszük a tejszínt és a tejet, hozzákeverjük a cukrot, és beletesszük a fahéjrudat vagy az őrölt fahéjat. Alacsony lángon melegíteni kezdjük.
  3. Közben a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő pici fekete magokat kikaparjuk, és a tejszínhez adjuk. A „kiürített” vaníliarudat is beletesszük, így még finomabb lesz, aztán belereszeljük a narancshéjat, és ha intenzívebb narancsízre vágyunk, egy kicsi narancslevet is facsarunk hozzá.
  4. Habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg szépen felmelegszik, és még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene.
  5. Kihalásszuk a vaníliarudat és a fahéjat, majd a megpuhult zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és a meleg tejszínbe tesszük.
  6. Addig kevergetjük, míg a zselatin teljesen felolvad – ha ez váratna magára, óvatosan, alacsony lángon visszatesszük a tűzre, arra azonban továbbra is gondosan ügyelünk, hogy ne forrjon fel.
  7. Ha a zselatin szépen felolvadt a tejszínben, kis poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk és legalább 3-4 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
  8. Van, aki még az adagolás előtt sűrűn szőtt szűrőn átszűri a tejszínes keveréket, hogy megszabadítsa a narancshéjdaraboktól, de ha ezt nem érzed zavarónak, ezt a lépést nyugodt szívvel kihagyhatod!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!