A klasszikus, darált húsos raguval készülő lasagne tényleg nem kétperces fogás, bár ha egyszer elkészítjük, általában jó sokáig eszünk belőle. Mi most egy jóval könnyedebb és egyszerűbb verziót mutatunk, amibe ragu helyett gomba kerül, a krémes, paradicsomos szószt pedig tejes-tejfölös mártásra cserélték benne.
A recept így valamivel pénztárcabarátabb és jóval gyorsabb, ráadásul praktikus módon akár egy serpenyőben is elkészíthetjük. Akkor is nyugodtan próbáljuk ki, ha a klasszikus lasagne-nak eddig nem mertünk nekifutni, és akkor se fanyalogjunk, ha alapvetően húsevők vagyunk – ez a tartalmas, krémes tésztaétel igazi comfort food, amitől még a legéhesebb gyomor is jóllakik.
A gombás lasagne receptje
Hozzávalók a gombás lasagnéhoz:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 350 gramm vegyes gomba kisebb darabokra vágva
- 1/2 teáskanál kakukkfű
- 1 és 1/2 teáskanál só
- egy kevés őrölt bors
- 1 nagyobb vöröshagyma apróra kockázva
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 és 3/4 csésze zsíros tej
- 1/3 csésze zsíros tejföl
- 1 citrom
- 220 gramm lasagne tészta
- 100 gramm mozzarella vékony szeletekre vágva
- reszelt parmezán a tálaláshoz (elhagyható)
A gombás lasagne elkészítése:
1. Egy nagyobb és magasabb falú, sütőbe is helyezhető serpenyőben hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat, dobjuk rá a gombákat és pirítsuk őket közepes lángon nagyjából 4 percig – ezalatt ne piszkáljuk őket. Utána forgassuk át és sózzuk, majd süssük további 5-7 percig. Fűszerezzük egy kevés kakukkfűvel és tegyük félre!
2. Vegyük alacsonyabbra a lángot és hevítsük fel a maradék 2 evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, kevergetés mellett puhítsuk őket. Szórjuk rá a lisztet és egy percig süssük, míg a keverék aranybarna lesz. Ezután adjuk hozzá a tejet és 1,5 csésze vizet, majd reszeljük a szószba a citrom héjának negyedét. Várjuk meg, míg a liszt elolvad és a szósz besűrűsödik. Ezután vegyük le a hőt és adjuk hozzá a tejfölt is!
3. Tegyük a szószba a nagyobb darabokra tört tészta harmadát, nyomkodjuk le a serpenyő aljára. Majd jöhet a pirított gombák harmada. Rétegezzük így a maradék gombával és tésztával, úgy, hogy a legfelső réteg tészta legyen. Fedjük le a serpenyőt fedővel vagy fóliával és hagyjuk főzni 10-15 percig. Figyeljük, hogy mikor puhul meg a tészta, szükség szerint állítsunk a hőfokon.
4. A lasagne tetejére rakjuk le a vékonyra vágott mozzarellaszeleteket, majd tegyük az egészet a sütőbe és pirítsunk rá pár perc alatt. Ízesítsük kedvünk szerint egy kevés friss borssal vagy citromlével és reszelt parmezánnal, melegen tálaljuk!
Forrás: BonAppetit, Fotó: Getty Images