Klasszikusok vegánul: Milliomos szelet, amit az ízek tesznek gazdaggá

2023. február 02.
Bloggerünk, Tisóczki Aliz ezúttal egy ízekben – és kalóriában – gazdag süteményt hozott el nektek, méghozzá egyszerre vegán és gluténmentes verzióban!
vegan-recept-milliomos-szelet-sutemeny

A karamellel és csokoládéval gazdagított omlós keksz pontos eredete nem ismert, de annyi biztos, hogy Skóciából származik. A 12. század környékétől tartják számon a kekszet, és eredetileg is zabpehelylisztből készítették, mint az én veganizált, gluténmentes receptemben. Ezt a 19. századtól váltotta fel a finomliszt, és ekkor kezdték el mintázott kekszként készíteni, illetve ízesíteni – például kandírozott narancshéjjal vagy mandulával.

A desszert legkorábbi ismert receptje a The Australian Women’s Weekly 1970-es számában jelent meg „Caramel Shortbread” néven, de ennek a variációnak hiányzik a tetejéről a jellegzetes csokoládébevonat. A későbbi változatok, például az 1981-es Women’s Weekly receptje, már tartalmazzák a csokoládéréteget, de akkoriban még különböző neveken utalnak az édességre, mint például a külsejét tökéletesen leíró „Csokoládé-karamell omlós tészta”.

A milliomos szelet nevet azért kapta, mert annyira dekadens, gazdag ízvilágú és kalóriában gazdag édesség. Angliában egészen apró falatkákba kikockázott csomagban vásárolható meg, mintha egy bonbon lenne. A keksz receptjében fehér liszt helyett zabpehelylisztet és rizslisztet használok, így a végeredmény gluténmentes, de ugyanúgy omlós, mint az eredeti. A karamellrészt pedig nem sűrített tejből, hanem datolyapasztából készítettem, aminek szintén kellemesen karamelles az íze és legalább olyan édes is.

Hozzávalók:
A kekszhez

  • 150 gramm zabpehelyliszt
  • 50 gramm rizsliszt
  • 40 gramm cukor
  • 3-4 evőkanál mandulatej, hogy összeálljon a tészta

A karamell-réteghez:

  • 250 gramm magozott datolya
  • 70 gramm margarin
  • 4-5 evőkanál mandulatej
  • 1 evőkanál agaveszirup vagy más folyékony édesítő
  • nagy csipet só

A legfelső réteghez:

  • 150 gramm margarin
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál agaveszirup

Elkészítés:

Első lépésként állítsd össze a keksz tésztát, de dolgozz gyorsan és csak annyi mandulatejet tegyél a liszthez, hogy ha összenyomod a tenyeredben, akkor egyben maradjon.

Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és nyomkodd bele a keksz masszát, olyan 8 miliméter – 1 centi vastag legyen nagyjából. Szépen simítsd el benne egy kanál segítségével. Ha csak a keksznek akarod megsütni, akkor irdald be, kis téglalap formákra, hogy sütés után szét tudd törni a kekszeket. Nem szokták külön kiszaggatni, mint ahogy a kekszeket sütjük, hanem egy tömbben készítik és utána törik szét. Még melegen megszórják cukorral.

170 fokra előmelegített sütőben nagyjából negyed óra alatt elkészül. Süljön át természetesen, de nagyon nem kell megbarnulnia.
Ameddig hűl, addig készítsd el a karamellréteget. A datolyát magozd ki, tedd bele egy kislábasba a többi hozzávalóval együtt. Főzd néhány percig, majd botmixerrel krémesítsd.

Készítsd el a csokis réteget a tetejére a megadott hozzávalókból. Csak melegíts össze és már kész is.
Amikor kihűlt a keksz, akkor kend rá a datolya réteget és öntsd a tetejére a félig kihűlt csokis részt. Legyél türelmes, mert igazán finom a következő naptól lesz.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásárold meg receptgyűjtő füzetét!