A húsgolyó nagyon praktikus, ráadásul többnyire kifejezetten gyerekbarát fogás, aminek szinte minden nemzet konyhájában megvan a helye. Tálalhatjuk zöldségekkel, mártással, lehet tésztafeltét vagy kerülhet mellé rizs, krumpli is. A magyar konyha hagyományos fasírtja disznóhúsból készül, de ha valaki könnyebb étrendet követ, érdemes lehet csirkére váltania. Szerencsére a soványabb húsoknál sem kell lemondani a szaftosságról: az alábbi receptben istenien krémes ricotta teszi könnyedebbé, ízesebbé és lédússá a húsgolyókat. A ricottának nagyon jól áll a citrom és a friss petrezselyem, így ebbe a receptbe ezek is belekerültek, de ha még karakteresebb ízt adnánk neki, keverjünk bele egy kevés reszelt parmezánt is!
Tálaljuk roppanós, grillezett zöldségekkel vagy bármelyik kedvenc köretünkkel!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors
- 1 nagy tojás
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 3/4 csésze ricotta (lé nélkül)
- 1/2 csésze petrezselyem durvára vágva
- 3/4 csésze panko morzsa
- 500 gramm darált csirkehús
- 1 citrom leve
- reszelt parmezán ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- A húsgolyókhoz egy közepes tálban verjük fel enyhén a tojást, adjuk hozzá a fokhagymát, a ricottát és az olívaolajat, majd keverjük hozzá a húst és a panko morzsát is! Ha szeretnénk, keverjünk egy kis reszelt parmezánt hozzá. Kézzel lazán dolgozzuk össze a masszát, de vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokat, attól ugyanis keményebbek és szárazabbak lesznek a húsgolyóink! Akkor jó, ha még kivehetőek az összetevők különálló darabkái!
- Enyhén vizezett kézzel formázzunk nagyjából pingponglabda méretű húsgolyókat – itt is vigyázzunk, hogy ne nyomjuk össze a masszát túlságosan.
- A húsgolyókat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára őket! Friss citromlével és ízlés szerint még több parmezánnal megszórva tálaljuk!
Forrás: PureWow, Fotó: Getty Images