Ragacsos tofu: a kínai büfék ízélménye otthon

2023. március 30.
A legtöbben biztosan ismerik a kínai büfék édeskés, ragacsos szószát, ami ezúttal csirke helyett a tápláló vegán fehérjeforrásnak számító tofura került. Bloggerünk, Tisóczki Aliz megmutatja, hogyan készítheted el otthon ezt a klasszikus kedvencet!
Amíg nálunk a nyolcvanas évek slágerételei a brassói, a csirkepaprikás nokedlivel, a Stefánia-vagdalt, és a gyümölcsszószos főtt hús voltak, Amerika a bevándorlók révén nemcsak az olasz, de az ázsiai konyhával is elkezdett megismerkedni. Így lett népszerű étel a sűrű, édeskés szósszal készülő ragacsos csirke, amit a kínai konyhából vettek át. Az étel végül akkor hódította meg igazán a nemzetet, amikor a helyi Panda Express kínai gyorsétteremlánc is felvette a menüre.
A mi vegán receptünkben csirke helyett tofuval készül, de  szerencsére ez a viszonylag egyszerű szósz annyira ízletes, hogy még a semleges tofuval is csodát tesz. Külön előnye, hogy a tofut sokkal könnyebb kezelni, mint a húst: kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak vele. Akár egy kis frissen facsart narancslével is megbolondíthatjuk, amitől még izgalmasabb és illatosabb lesz. 
A zöldhagyma, a szezámmag, a csípős paprika itt megkerülhetetlen: nemcsak jól mutatnak az ételen, de frissességet és még gazdagabb ízt adnak neki. 
Tálaljuk párolt rizzsel vagy ázsiai tésztával!
 
Hozzávalók
  • 1 csomag kemény, jól szeletelhető tofu, leöblítve és alaposan lepréselve
  • 3 kanál keményítő ( kukorica vagy burgonya, ami épp kéznél van)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kis darab friss gyömbér
  • 1 evőkanál rizs ecet
  • 1 evőkanál agave szirup
  • 1 evőkanál szója szósz 1 evőkanál teriyaki szósz
  • 2 evőkanál paradicsompüré
A tálaláshoz:
  • rizs, vagy tészta
  • újhagyma
  • chili paprika
  • citrom
  • szezámmag
Elkészítés:
A tofut préseld legalább 20-30 percig, hogy kijöjjön belőle a nedvesség, majd kockázd fel.
Forgasd át a keményítőben és tedd bele egy tepsibe, locsold meg kevés olajjal és 180 – 190 fokra előmelegített sütőben süsd át hogy kapjon egy kis aranybarna színt. (Inkább süljön gyorsabban, mint lassan alacsony hőfokon, különben gumis állagú lesz.)
A fokhagymát és a gyömbért kockázd fel egészen picire.
Keverd el a teriyaki szószt, az agave szirupot, rizsecetet, a paradicsompürét, a fokhagymát és a gyömbért egy kevés olajjal, majd add hozzá a maradék keményítőt és egy serpenyőben folyamatosan kevergetve melegítsd össze.
Amikor szépen egyneművé vált és besűrűsödött egy kicsit a szósz, keverd át benne a megsült tofut és azzal is főzd még néhány percig.
Tálald rizzsel, szórd meg újhagymával és szezámmaggal, csípőspaprika-szeletekkel és csurgasd rá egy gerezd lime vagy citrom levét!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásárold meg receptgyűjtő füzetét!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés