Bár még nem a legjobb árakat látjuk az üzletekben, végre itt van a kérészéletű, de annál csodálatosabb spárgaszezon! Ilyenkor érdemes minél több spárgás receptet kipróbálni, hiszen ebből az egészséges, különleges ízű zöldségből nagyon változatos ételek készülhetnek. Persze vannak klasszikus párosítások: a hollandi mártás és a tojás mellett ilyen a citrom és a ricotta, illetve parmezán is. Az alábbi receptben egyrészt készül egy könnyed, habos ricottagombóc, amit jó adag Grana Padano tesz karakteresebbé – ehhez társulnak a roppanós spárgadarabok és egy vajas, citrusos mártás. A végeredmény egy komplex, kényeztető tésztaétel, ami engedi, hogy továbbra is a spárga maradjon a főszereplő!
Hozzávalók:
A ricottagombócokhoz:
- 2 csésze zsíros ricotta
- 1 csésze finomra reszelt Grana Padano
- 1 nagy tojás szobahőmérsékleten
- 1 tojássárgája szobahőmérsékleten
- 2 teáskanál só
- 1/4 csésze finomliszt (szükség szerint kicsit több)
A spárgához:
- 200 gramm zöld spárga feldarabolva (a fás végek levágva)
- 2 csésze alaplé
- 3 evőkanál sózatlan vaj
- 2 evőkanál újhagyma karikákra vágva
- 2 teáskanál friss citromlé
- só és bors
- egy kevés olívaolaj
Elkészítés:
- Szükség esetén csepegtessük le a ricottát, ellenőrizzük a nedvességtartalmát! Ha nagyon nedves, kezdjünk valamivel kisebb mennyiséggel! A ricottát, a reszelt parmezánt, az egész tojást és a sárgáját keverjük homogén masszává! Adagoljuk hozzá a lisztet, míg formázható tésztát nem kapunk!
- Lisztezett felületre szaggassunk galuskákat a tésztából! Az elkészült galuskákat szórjuk le liszttel! Lobogó vízben főzzük ki őket, ügyelve rá, hogy egyszerre ne legyen túl sok gombóc a fazékban. (Akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére, nagyjából 3-4 perc kell nekik)
- Közben sós forró vízben 2-3 perc alatt főzzük elő a spárgát, majd dobjuk a zöldségeket egy jéggel teli tálba!
- Az alaplevet hagyjuk felforrni, majd vegyük le a lángot közepesre! Dobjuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a kifőtt galuskákat is, hagyjuk kicsit sűrűsödni a mártást!
- Végül forgassuk bele a spárgát és az újhagymát, majd adjuk hozzá a friss citromlevet is! Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, tálaláshoz locsoljuk meg olívaolajjal!
Forrás: BonAppetit, Fotó: Getty Images