Nulla kézügyességgel is pillanatok alatt összeállítható ez az impozáns házi csokoládé, aminek a látványánál csak az íze frankóbb. A csokoládé bark lényege, hogy a vékonyan elterített, olvasztott csokoládét megszórjuk különféle magokkal és aszalványokkal, de akár perecdarabkák vagy cukordrazsé is kerülhet rá. Érdemes harmonizáló ízeket használni, így például az édes aszalványt ajánlott liofilizált bogyós gyümölccsel vagy sós maggal párosítani. Akár ajándékba szánjuk, akár magunknak készítjük, érdemes nekiállni, mert új szintre emeli a csokimajszolást (ami, valljuk be, már önmagában sem egy rossz dolog)!
Tudod, mi az a liofilizálás?
A liofilezés, más néven liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Az étcsokoládét felaprítjuk (ha nem pasztillát használunk), és egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. A sütőbe tesszük az egy rétegben elegyengetett étcsokit, ahol 30 másodperc alatt gyönyörűen megolvad.
Az olvadt étcsokoládéra pakoljuk a kockázott fehér csokoládét, és így is betesszük fél percre a sütőbe, hogy a fehér csoki is megolvadjon. A sütőből kivéve hurkapálcával vagy kés hegyével összekeverjük a kétféle csokit, így szép márványos mintázatot adva neki.
Az aszalványokat és a magvakat durvára aprítjuk, majd alaposan megszórjuk vele a csokoládét. 3-4 órára vagy akár egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.
A kihűtött édességet kézzel rusztikusan darabokra törjük.