Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel csokit

2023. január 10.
A csokiimádók fellélegezhetnek, a dietetikus abszolút ajánlja a mindennapos csokievést, hiába a különböző, egymásnak ellentmondó egészségünkre gyakorolt hatások az emberiség egyik legkedveltebb nassolnivalója körül.
  • Ha valaki szereti a csokit, gyakran némi bűntudattal majszolja el az adott falatot, mivel hol jónak, hol az egészségünk ellenségének állítják be a csokoládét.
  • Persze nem minden csoki egyforma, így az egészségünkre gyakorolt hatásai is mások a fehér, tej-, ruby vagy éppen étcsokoládénak.
  • A legtöbb kutatást a tej- és étcsokival végezték, de egyre több adatunk van a fehér és ruby változatokról is.

Azt valószínűleg mindenki pontosan tudja, hogy attól függően, milyen csokoládét eszik, más-más mennyiségű és minőségű tápanyagot juttat a szervezetébe. A csokoládé egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait nagyrészt a kakaótartalom adja. Ezért nem is meglepő ezek után, hogy minél magasabb a kakaótartalom, annál magasabb az édesség tápanyagtartalma is. Ennek megfelelően például a fehér csokiban nincs túl sok, mivel az csak kakaóvajat tartalmaz, kakaót nem.

A csokoládé egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait nagyrészt a kakaótartalom adja

A csokoládé egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait nagyrészt a kakaótartalom adja

A dietetikusok szerint bármilyen csokoládé beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, ám adódik a kérdés: milyen gyakran ehetünk? Mutatjuk, mit szól hozzá a tudomány, ha minden nap eszünk csokit!

A csoki jót tehet a szív egészségének

A kakaóban úgynevezett flavonoidok vannak, ezek antoxidáns hatású növényi vegyületek, melyek megtalálhatók a teában, bogyós gyümölcsökben, leveles zöldekben is. A flavonoidoknak számos egészségügyi jótékony hatása van, például jó hatással vannak a szívünk egészségére. 

Mivel az étcsokinak magasabb a kakaótartalma, így flavonoidot is többet tartalmaz. Egy 2018-as összegző vizsgálat eredményei szerint – mely a Reviews in Cardiovascular Medicine című orvostudományi szaklapban jelent meg – a mérsékelt étcsokoládé-fogyasztás jó hatással van a vérnyomásra. 

Csökkentheti a csoki a menstruációs görcsöt 

Ahogy már említettük, a tej- és az étcsokinak eltérő a tápanyagtartalma. Ez megnyilvánul például abban, hogy az étcsokiban több a magnézium. 50 gramm étcsokoládé nagyjából 114 mg magnéziumot tartalmaz, ami egy felnőtt nő napi beviteli szükségletének 35 százaléka. 50 gramm tejcsoki ezzel szemben csak 31 mg-ot tartalmaz, ami csupán 16 százaléka a napi ajánlott beviteli értéknek. 

A magnézium azért fontos, mert nagy szerepe van az izmok működésében, lazításában. A magnéziumhiány megjelenik például lábikragörcs formájában is. A csokoládénak ez a tulajdonsága csökkentheti a menstruációs görcsöket is, ahogy arra egy 2020-ban, a Nutrients című táplálkozástudományi szaklapban megjelent tanulmány is rávilágított.

A csoki javítja a szervezetünk vasszintjét

A Journal of Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a vashiányos vérszegénység egyre gyakoribb a fejlett világ országaiban. A betegség tünetei lehetnek a fáradékonyság, gyengeség, körmök töredezése. A csokiimádók számára jó hír azonban, hogy az étcsoki remek vasforrás. 

50 gramm étcsokoládé 6 mg vasat tartalmaz. Egy 19–50 év közötti nő napi ajánlott vasbevitele 18 mg, a férfiaké 8. A vas tehát finom forrása lehet a vasnak, különösen azoknál, akiknél nagyobb a vashiányos vérszegénység kialakulásának esélye, mint például a menstruáló nők, idősebbek és gyerekek.

A jobb vasfelszívódást segíti, ha C-vitaminban gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk, például bogyós gyümölcsökkel. 

Ami rossz hír lehet, hogy a tejcsokoládé sajnos nem igazán járul hozzá a vasbevitelünkhöz, mivel 50 gramm tejcsokiban csak 1 mg vas található. 

A csoki javítja a gondolkodást

Egy 2019-es kutatás eredményei szerint, ha valaki 30 napon át rendszeresen fogyaszt étcsokit, javulhatnak a szellemi képességei, gondolkodása. Ez a benne található teobrominnak és koffeinnek köszönhető. Az további kutatások tárgyát képezi, hogyan fejti ki jótékony hatását a gondolkodásra a csokoládé.

A hátrány: növelheti a koleszterinszintet

Míg rengeteg egészségügyi előnye lehet a mindennapos csokoládéfogyasztásnak, van egy hátulütője is: a fehér és a tejcsoki nagyon sok szaturált zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaz, ami jelentősen megnövelheti a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. 

Egy tábla tejcsokiban nagyjából 22 gramm hozzáadott cukor van és 8 gramm szaturált zsír, a fehér csokiban még több, 25 gramm hozzáadott cukor és 16,5 gramm szaturált zsír található.

Összegezzük a mindennapos csokievés hatásait

A kutatások eredményei szerint az étcsokoládé az, amiből ha minden nap eszünk, javítja az egészségünket: jó hatással van a szívünkre, az agyunk működésére, gazdag magnéziumban és vasban. Bár azt is muszáj hozzátennünk, hogy egyetlen élelmiszertől nem lesz jobb az egészségünk, fontos figyelnünk a kiegyensúlyozott étrendre általánosságban is, a csokoládé is csak ennek részeként járul hozzá az általános jóllétünkhöz.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!