Már fél marék mandula is megvédhet a hízástól

2019. október 14.
Rágcsálnivalót keresünk, ami segít a fogyókúrában vagy a súlyunk megtartásában? Legyenek kéznél olajos magvak, és nemcsak a napi tápanyagbevitel jó részét fedezhetjük vele, de a súlygyarapodástól sem kell tartanunk.

A Harvard Egyetemen készült tanulmány eredményei szerint napi fél marék olajos mag elfogyasztása segít megelőzni a súlygyarapodást.

Nem híznak a magvakat fogyasztók
Több mint 289 ezer férfit és nőt vizsgáltak a kutatók 24 éven keresztül. Négyévente kikérdezték a résztvevőket a testsúlyuk alakulásáról, illetve arról, mennyi olajos magvat fogyasztottak az elmúlt években. A résztvevők átlagosan évi 0,32 kilogrammos súlygyarapodásról számoltak be. Ám azoknál, akik legalább fél marék magfélét fogyasztottak naponta, a súlygyarapodás lassabb volt. Ők csupán 0,18 kilogrammot híztak évente, és tizenhat százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy elhízzanak. Még azoknál is lassabb súlygyarapodás volt megfigyelhető, akik a magok mellett amúgy gyorséttermi ételeket, chipszet, sok cukrot és feldolgozott húsféléket is fogyasztottak.


Szinte minden mag hatásos
A kutatók többféle magot is vizsgáltak: földimogyorót, diót, mandulát, kesudiót, törökmogyorót, pisztáciát és pekándiót. Még a mogyoróvajat is bevonták a tanulmányba, ám ez nem bizonyult olyan előnyösnek az elhízás szempontjából, mint a sima mogyoró fogyasztása.

Miért véd meg az elhízástól?
Arra is megadták a választ a kutatók, miért ilyen előnyösek az olajos magvak az elhízás elleni küzdelemben. A testünk a zsírt lassabban emészti meg, mint a többi tápanyagot, ezért később tör ránk az éhségérzet az olajos magvak fogyasztása után. Emellett az olajos magvaknak magas a rosttartalma, így ezek remekül illeszkednek a magvakban található zsírok hosszabb emésztési idejéhez, ami azt jelenti, hogy a testünknek több kalóriát kell elégetnie, mire feldolgozza az ilyen élelmiszereket.

Fotó: Unsplash