A franciák elronthatatlan kedvence: gyümölcsös galette frangipán krémmel

2023. május 25.
A galette a franciák egyik klasszikus édessége, amit szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthetünk. Bloggerünk, Tisóczki Aliz ezúttal egy különleges mandulás krémet is kínál hozzá.

Kezdjük máris a legjobb hírrel: ez a dekoratív gyümölcsös édesség gyakorlatilag elronthatatlan – nem véletlenül imádják annyira a franciák. A tésztája készülhet bolti leveles tésztából, vagy omlósból, sőt akár kelt tésztát is használhatunk hozzá. Igazi maradékmentő édesség, ugyanis jól felhasználhatóak benne az idénygyümölcsök, akár túléretten is. Tavasszal az epres és rebarbarás verziónak van szezonja, nyáron a cseresznyésnek és a barackosnak, ősszel körtével, télen pedig almával készíthetjük. 

A galette név a normand gale szóból ered, ami laposat jelent, vagyis az elnevezés nemcsak erre az édes süteményre vonatkozik, hanem mindenféle lapos és sós pékárura is. Előnye, hogy pulton vagy sütőlapon összeállítható, nem kell hozzá különleges tepsit vásárolni. Hogy még finomabb legyen, a tésztaréteg és a gyümölcsök közé egy mandulás krémet kentem: a másik francia klasszikust, a frangipán krémet. A krém állítólag XIII. Lajos udvarában született, ahol az olasz Muzio Frangipani bemutatta, hogyan lehet mandula illatú parfümmel illatosítani a gyakran használt kesztyűket. Frangipani olyannyira divatot teremtett, hogy még Lajos király szakácsát is megihlette, aki addig tanakodott magában, hogy hogyan őrizhetné meg ezt a kellemes illatot süteményben is, hogy elkészítette a frangipán krémet, ami ugyancsak mandulával készült. 

Az alábbi recept teljesen vegán, így a növényi étrendet követők is élvezhetik ezt az édes, franciás kényeztetést!

Hozzávalók:

(A tésztához)
Nagyjából 27-28 cm átmérőjű süteményhez

  • 65 g cukor
  • 55 g margarin
  • 60 g hideg víz
  • 230 g sima liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • Ízesítheted még vaníliával és narancshéjjal

A krémhez:

  • 150 g mandula liszt
  • 60 g cukor
  • 60 g mandulatej
  • 50 g margarin
  • (ízesíthetjük egy kevés mandulaaromával is)

A galette tetejére ízlés szerint kiválasztott idény gyümölcsök kerülnek, felszeletelve, szépen elrendezve, kevés cukorral megszórva.

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverd el a sütőporral, majd morzsold bele a margarint és keverd el benne a cukrot.
  2. Kanalanként adagold hozzá a hideg vizet és gyúrj belőle kemény tésztát! (Lehet, hogy nem lesz szükség az összes vízre.)
  3. Csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe pihenni egy órát. Figyelem: ha a tészta nem teljesen hideg, akkor nem lesz omlós a süteményed.
  4. Készítsd el a frangipán krémet: tedd az összes hozzávalót egy kis lábasba és lassú tűzön melegítsd össze őket. Nem kell megfőzni, elég annyi ideig melegíteni, ameddig összeáll a krém.
  5. Hagyd kihűlni.
  6. Ízlés szerint szeletelj fel gyümölcsöket a dekoráláshoz. Készítheted egyfélével, de akár egy kis tavaszi kertet is varázsolhatsz a galette-ed tetejére.
  7. Nyújtsd ki a tésztát egy zsírpapírra tetszőleges formában nagyjából egy centi vastagságúra, és kend rá a mandula krémet úgy, hogy a szélét hagyd ki pár centire.
  8. Rendezd el a süteményen gyümölcsöket és szórd meg egy kevés kristálycukorral és már mehet is a 170 fokra előmelegített sütőbe, amíg szép pirosra sül a széle!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!