Mangós energiagolyó, a tökéletes tízórai iskolakezdéshez

2022. szeptember 24.
Ha szeretnénk tényleg egészséges és tápláló édességet adni a gyerekeknek vagy akár saját magunknak, készítsünk házi energiagolyót! Az alábbi recept frissítő, gyümölcsös ízzel adja meg a kellő löketet a nehéz napokhoz.

Ma már sok szupermarketben lehet energiaszeleteket és energiagolyókat vásárolni, mégis sokkal jobban járunk, ha házilag készítjük el őket. Egyrészt nagyon gyorsan és egyszerűen megvagyunk velük, másrészt abszolút mi kontrollálhatjuk az összetevőket – és így az ízvilágot is. Az energiagolyók alapja általában valamilyen mag (itt kesudió és hagyományos dió), esetleg zab és természetes édesítőként, illetve kötőanyagként a datolya, itt viszont édes, ízes mangó is kerül bele. Érdemes egy kis lime-mal feldobni, hogy felfrissítsük az édességet, a kókusz pedig igazán trópusivá teszi az összhatást. Az energiagolyó elkészítéséhez szükségünk lesz egy viszonylag erős aprítógépre vagy turmixra, de ha ez megvan, tényleg percek alatt össze lehet dobni az egészet.

Hozzávalók:

  • 1 és 1/4 csésze kesudió és dió keveréke
  • 1 csésze szárított, cukrozatlan mangó
  • 10 db medjool datolya kimagozva
  • 2 ek. kendermag
  • 1/3 csésze cukrozatlan kókuszreszelék
  • 1 közepes lime reszelt héja
  • 1 csipet só

recept-mango-energia-golyo-egeszseges

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A dióféléket terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 8-10 perc alatt pirítsuk őket aranybarnára, majd tegyük félre!
  2. Közben a szárított mangót tegyük egy nagyobb tálba, és áztassuk be meleg vízbe 5-8 percre. Majd alaposan szűrjük le, és óvatosan itassuk le róluk a felesleges nedvességet.
  3. A kesut és a diót nagy teljesítményű robotgépben vagy turmixban őröljük finom porrá! Tegyük félre.
  4. A robotgépben pürésítsük össze a datolyákat és a mangót – sűrű, ragacsos pasztát kell kapnunk belőle!
  5. Adjuk a püréhez a porrá őrölt dióféléket, a kendermagot, a lime héjat és a kókuszt! Ízesítsük a keveréket egy csipet tengeri sóval! Alaposan dolgozzuk össze a géppel! Ha túl nedvesnek vagy ragacsosnak érezzük, adjunk bele még egy kis kókuszreszeléket vagy kendermagot, és datolyát, ha kicsit szárazabb a masszánk.
  6. Egy-két evőkanálnyi adagokból gyúrjunk kis golyókat a kezünkkel, majd hempergessük meg őket kókuszreszelékben vagy kendermagban (vagy a kettő keverékében). Szobahőmérsékleten 3-4 napig, a hűtőben akár 1 hétig is eláll.
Tápérték (1 adagra) 
Kalória: 80 kcal, Szénhidrát: 6,3 gramm, Fehérje: 2,3 gramm, Zsírtartalom: 5,8 gramm, Rost: 1,3 gramm, Cukor: 4,7 gramm, Nátrium: 1 mg

Forrás: Minimalist Baker Fotó: Getty Images

Olvass tovább!