A nyár kedvence: citrommártásban úszkáló görög húsgolyók

2023. május 28.
Nyissuk meg a nyári szezont egy igazi mediterrán fogással: Hering András, a Nosalty.hu főszerkesztője ezen a héten egy tradicionális görög finomság receptjét hozta el nekünk.
A nyár kedvence: citrommártásban úszkáló görög húsgolyók

Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként. Ez a fogás ideális tavaszi vacsora lehet, hiszen a fűszernövényes húsgombócok kellően könnyű állagúak, a halványsárga tojásmártás pedig a citromtól savanykás, selymes, igazi luxus, tejszín vagy vaj nélkül.

Hering András

3 tipp a tökéletességhez:

  • Fontos, hogy keverjük a húsfajtákat: a darált sertés kifejezetten lágyra tud puhulni, így marhához vagy bárányhoz adva könnyít a textúrán.
  • A hozzáadott rizs szintén ne maradjon el, mert lágyít a tömör hús állagán, végeredményben pedig a túlzottan erőteljes húsíz helyett egy lágyabb, könnyebb textúrát kapunk.
  • A friss zöldfűszerek koronázzák meg a húsgombócokat: a menta a dobogó első helyezettje, tőle lesz az ízélmény friss, üde, harsanós, semmiképp se cseréljük másra, és ne is gondoljunk szárított változatra!
A nyár kedvence: citrommártásban úszkáló görög húsgolyók

A nyár kedvence: citrommártásban úszkáló görög húsgolyók

A húsgombócok elkészítése:

Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.

A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra. Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon!

Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.

A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.

A nyár kedvence: citrommártásban úszkáló görög húsgolyók

A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen

A mártás elkészítése:

A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.

Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).

A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo