Tisztul a test, szabadul lélek – húsvéti böjt Görögországban

2021. március 16. |

„És mit fogtok enni?!” – szegezték Steiner Kristófnak a kérdést vegán barátai, amikor bejelentette: egy, a Peloponnészosz legeldugottabb csücskében megbúvó faluba költözik párjával. A legtöbben a gíroszra, a szuvlákira és a tzatzikire asszociálnak a hellén hedonizmus kapcsán, de hogy árnyaltabbá tegyük a képet, a kristofkonyhaja.hu szerzőjével körbejártuk Methana mágikus félszigetét, ahol szomszédai mesélték el, mit is jelent nekik a nisztiszimo, a görög ortodox egyház híveinek növényi alapú böjtje.

„Tudod, errefelé nagyon szegények az emberek, a falusi görögök mindig azt ették, amit termesztettek, vagy amit a hegyeken-völgyeken, tengerpartokon sétálgatva találtak” – magyarázta Katie barátnőnk, Methana városka egyetlen concept store-jának megálmodója és szíve-lelke, amikor arról beszélgettünk, hogy a költözés után mekkora meglepetés volt nekem, hogy a görög tavernák menüi nyolcvan százalékban vegánbarát ételeket sorakoztatnak fel: gigantesz (fűszeres paradicsommártásban sült óriásbab), revitia (citromos-fokhagymás olívaolajban főtt csicseriborsó), szkordalia (fokhagymás krumplipüré), khorta (vadon nőtt, szezonálisan változó zöld levelek forrázva), melanzane (sült padlizsántorony paradicsommal rétegezve), kolokitia (ropogós bundában, olajban sült cukkini)… a sor végtelen! Mindez koránt sem tükrözi a Bazi nagy görög lagzi című film „Micoda?! Vegetáriánusz? Hát cinálok neki bálányt!” poénját, igaz? A görög növényi alapú étrend ráadásul sokkal mélyebb és ősibb gyökerekből táplálkozik, mint a veganizmus eszméje, amelyet elsősorban az állatok jogainak elismerése mozgat.

steiner-kristof

Ahová visszahúz a szív

„Én azt tanultam a nagyszüleimtől, hogy az emberi testnek nincs szüksége mindennap húsra, tejre és tojásra, de még olajra se. A kevésbé vallásos görögök közül is sokan tartanak böjtnapokat, hogy megszabaduljanak a méreganyagoktól, és könnyebbnek, egészségesebbnek érezzék magukat. Ezért van az, hogy olyan ritkán vagyunk betegek, és hogy a görögök várható élettartama 82 év, amellyel világszinten is élen járunk” – mondta Katie, miközben egy hatalmas masnit biggyesztett egy színes gyertyára.

Közeleg a húsvét, ilyenkor pedig a The 22 Methana ünnepi díszbe borul. „Mindenkinek készítek ajándékot, még a harmad-unokatestvéreimnek is. Húsvét szombatján az egész család (nagyjából ötven ember) ellátogat a templomba, ahol a pap mindannyiunk gyertyáját meggyújtja a jeruzsálemi lánggal, majd dalra fakadunk, végül tűzijátékkal zárjuk az estét. Másnap pedig körbeüljük az ünnepi asztalt – magyarázta, majd hozzátette, ez azért keserédes számára, mert ilyenkor levágják a házi báránykát, amelyet a születése óta szeretget. – Mindig azt kívánom magamban, bárcsak folytatnánk a negyvennapos böjtöt.” Ezen a ponton kezdtem kapiskálni, hogy a furcsa szó, a nisztiszimo, amellyel minden növényi alapú fogást illetnek az éttermekben, valójában azt jelenti: böjti étel.

„Várj, ezek szerint húsvét előtt negyven napon át minden vallásos ember vegán?” – kérdeztem kikerekedett szemekkel, Katie pedig mosolyogva válaszolt: „Nem csak húsvét előtt. Sokan egész évben, minden szerdán és pénteken is tartják a böjtöt – és nem csupán a vallásos emberek. Én nem vagyok mélyen vallásos, de az itteni hagyományokat szeretem és tisztelem. Itt születtem ezen a pár száz lelket számláló félszigeten, és bár tiniként Athénba költöztem tanulni, 24 évesen ráeszméltem, hogy nekem itt a helyem.” Könny szökött a szemembe, és melegség a szívembe – bár szerelmem, Nimrod Dagan és én csak 2019-ben költöztünk a télen mindösszesen nyolc főt számláló tengerparti falucskánkba, Ájosz Jorgoszba – azaz Szent György falvába –, azóta akárhová utazom is, visszahúz a lelkem.

Hiányzik, hogy a húszéves sárga kisautónkkal kocsikázva minden szembejövővel összeintegetünk, hiányzik a hat örökbefogadott cicánk (mind görög nisztiszimo fogásokról kapták a nevüket), és hiányzik a tengerparti taverna, az Agiorgitikon, amely tulajdonképpen a második otthonunk: egyszerre étterem, bár, kávézó, beach és találkozóhely, a félsziget apraja-nagyja itt röffen össze egy kiló fehérborra (igen, mifelénk kilóban mérik a bort), és miközben kortyolgatjuk a vulkánunk lankáin érlelt nedűt, minden nap megváltjuk a világot.

Ezt olvastad már?

Az én utcám: Steiner Kristóf

Az én utcám: Steiner Kristóf

Új rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve.

Vegán fogások az állandó étlapon

Szúla asszony és Diamantisz úr tavernája és vendégháza egészen az 1900-as évek végéig az Ídra-sziget Szent Metropoliszának kolostora volt, és máig a görög ortodox egyház birtokában van. A házaspár 1989-ben nyitotta meg az éttermet, ahogy Diamantisz mondja: „A szülőfalum, a finom ételek és a tenger iránti szeretetem és szenvedélyem vezetett.”

steiner-kristof-vegan

Húsvét idején akár több százan is összegyűlnek lakmározni a teraszukon – ilyenkor pedig mi, helyiek is beugrunk segédkezni: tányérokat cipelünk, asztalokat takarítunk, amíg Szúla és Diamantisz friss finomságokat készítenek helyi, szezonális alapanyagokból. A vendégek többsége tartja a húsvét előtti nagyböjtöt – ilyenkor még több készül az görög gasztronómia „véletlenül vegán” ételeiből, mint a fava (citromos-fokhagymás sárgaborsókrém friss lilahagymával), a faszolakja (paradicsomszószban főtt zöldbab), de a pár leghűségesebb vendégséfje, Jeorgija gombával rétegezett muszakát is készített már nekünk, méghozzá vegán besamelmártással. Amióta megvetettük a lábunkat a faluban, ezek a fogások az állandó étlapra költöztek. Ahogy Maria, Szúla és Diamantisz lánya mondja: „A barátságotoknak köszönhetjük, hogy újragondoltuk a menüt. Egyre több vegán vendégünk van, akiket a hagyományos görög konyha növényi fogásai vonzanak ide, és egyre több mindenevő választ nisztiszimo fogást nap mint nap az egészség és a kiegyensúlyozott étrend nevében.”

Szerző és fotó: Steiner Kristóf

A teljes cikket és Steiner Kristóf húsvéti vegán receptjeit a Marie Claire legfrissebb számában találod!

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/2.

Megjelent a friss Marie Claire – 2021/2.

Megjelent a több elemében is megújult Marie Claire magazin 2021/2. lapszáma. A címlapon Penelopé Cruz, aki mesélt a járvány miatti megváltozott hétköznapjairól és arról is, hogy ismét Pedro Almodóvarral készül forgatni. A szezon kezdetekor aktuális divat- és szépségtrendeket most egy 20 oldalas Beauty Extra melléklettel egészítettük ki, amelyben a bőrápolásra fókuszálunk.

 

Szólj hozzá te is!

Még több Magazin

Léleksimogató kezelések érintésmentesen aromaterápia

Léleksimogató kezelések érintésmentesen