Frissítő és puha citromos süti, a tökéletes nyári édesség

2023. június 01.
Végre itt vannak a melegebb napok, amik frissítő, könnyed desszertekért kiáltanak: ez az omlós, szaftos citromos pite tökéletes választás lehet!

Végre itt van a frissítő citromos édességek szezonja, és kezdetnek nem is választhatnánk jobbat ennél a puha, omlós süteménynél! Az alapvetően egyszerű tésztát egyrészt a görög joghurt, másrészt a belekevert citromos krémsajt teszi igazán szaftossá – utóbbi ráadásul a textúrát is izgalmasabbá varázsolja, hiszen a puha piskóta mellett külön kiérezhetők maradnak az extrán krémes, citromos részek. Hogy igazán tökéletes legyen a végeredmény a sütemény egy pofonegyszerű, édes-citromos mázat is kap, így lesz végül háromszorosan is citromos.

Ne ijedjünk meg a recepttől, olyan süteményről van szó, amivel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak: az összeállításnál sem kell igazán precíznek lenni, nyugodtan lehet rusztikus a végeredmény. Kínáljuk egy meleg nyári délutánon vendégváró édességként vagy hűsítsük vele magunkat a legforróbb napokon!

Hozzávalók:
A süteményhez:

  • 8 evőkanál sózott vaj szobahőmérsékleten
  • 170 gramm méz
  • 2 evőkanál citromhéj és 3 evőkanál citromlé
  • 3 nagyobb tojás szobahőmérsékleten
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 gramm görög joghurt
  • 170 gramm finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 120 gramm lágy krémsajt

A mázhoz:

  • 120 gramm porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! Vajazzunk ki egy kb. 23×13 cm-es kenyérsütő formát!
  2. Egy nagyobb tálban verjük habosra a vajat és a mézet 1 evőkanál citromhéjjal, majd adjuk hozzá a tojásokat egyesével! Ha összeállt a keverék, adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát és a joghurtot is, majd szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjunk hozzá egy csipet sót, keverjünk egynemű masszát!
  3. Egy másik tálban keverjük össze a lágy krémsajtot 1 evőkanál citromhéjjal!
  4. Helyezzük a tészta egyharmadát az előkészített formába, majd egy teáskanállal halmozzuk rá a krémsajtos keverék felét! Egy késsel finoman márványozzuk a tésztába a krémsajtot! Ezután rétegezzük rá a tészta újabb harmadát és ugyanilyen módon oszlassuk el rajta a maradék krémsajtot, majd fejezzük be a tészta utolsó harmadával!
  5. Süssük a süteményt 45 percig, tűpróbával ellenőrizzük a süteményt! Hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A mázhoz egy tálban keverjük össze a porcukrot, a citromlevet és a mézet! A mázat csorgassuk rá a kihűlt süteményre, majd hagyjuk egy óráig állni tálalás előtt!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images