Végre itt van a frissítő citromos édességek szezonja, és kezdetnek nem is választhatnánk jobbat ennél a puha, omlós süteménynél! Az alapvetően egyszerű tésztát egyrészt a görög joghurt, másrészt a belekevert citromos krémsajt teszi igazán szaftossá – utóbbi ráadásul a textúrát is izgalmasabbá varázsolja, hiszen a puha piskóta mellett külön kiérezhetők maradnak az extrán krémes, citromos részek. Hogy igazán tökéletes legyen a végeredmény a sütemény egy pofonegyszerű, édes-citromos mázat is kap, így lesz végül háromszorosan is citromos.
Ne ijedjünk meg a recepttől, olyan süteményről van szó, amivel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak: az összeállításnál sem kell igazán precíznek lenni, nyugodtan lehet rusztikus a végeredmény. Kínáljuk egy meleg nyári délutánon vendégváró édességként vagy hűsítsük vele magunkat a legforróbb napokon!
Hozzávalók:
A süteményhez:
- 8 evőkanál sózott vaj szobahőmérsékleten
- 170 gramm méz
- 2 evőkanál citromhéj és 3 evőkanál citromlé
- 3 nagyobb tojás szobahőmérsékleten
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 gramm görög joghurt
- 170 gramm finomliszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 120 gramm lágy krémsajt
A mázhoz:
- 120 gramm porcukor
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! Vajazzunk ki egy kb. 23×13 cm-es kenyérsütő formát!
- Egy nagyobb tálban verjük habosra a vajat és a mézet 1 evőkanál citromhéjjal, majd adjuk hozzá a tojásokat egyesével! Ha összeállt a keverék, adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát és a joghurtot is, majd szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjunk hozzá egy csipet sót, keverjünk egynemű masszát!
- Egy másik tálban keverjük össze a lágy krémsajtot 1 evőkanál citromhéjjal!
- Helyezzük a tészta egyharmadát az előkészített formába, majd egy teáskanállal halmozzuk rá a krémsajtos keverék felét! Egy késsel finoman márványozzuk a tésztába a krémsajtot! Ezután rétegezzük rá a tészta újabb harmadát és ugyanilyen módon oszlassuk el rajta a maradék krémsajtot, majd fejezzük be a tészta utolsó harmadával!
- Süssük a süteményt 45 percig, tűpróbával ellenőrizzük a süteményt! Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mázhoz egy tálban keverjük össze a porcukrot, a citromlevet és a mézet! A mázat csorgassuk rá a kihűlt süteményre, majd hagyjuk egy óráig állni tálalás előtt!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images