Polpette al sugo – paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

2023. június 04.
Általában magában – vagy olívaolajos pirítós kenyérrel – fogyasztják, de tálalhatjuk akár spagettivel is. Hering András, a Nosalty főszerkesztője ezen a héten egy hamisítatlan olasz húsgombóc receptet hozott el nekünk.
Polpette al sugo - paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

A polpette olaszul húsgombócot jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeket a finom olasz gombócokat kizárólag húsból vagy paradicsomosan, spagettivel tálalják: készülhetnek baromfiból, halból vagy akár zöldségekből is. Legnépszerűbb húsos-paradicsomos verziója, a polpette al sugo, ami a mi paradicsomos húsgombócunkhoz is hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy az olaszok sűrűbb szószt készítenek a darált húsok, fűszernövények és tejbe áztatott kenyér vagy zsemle masszájából készült gombócokhoz.

Az olasz paradicsomos húsgombóc tökéletes, akár három nappal előre elkészíthető, és finoman felmelegítve újratálalható étel. A polpette al sugót általában magában (vagy olívaolajos pirítós kenyérrel) fogyasztják, de vannak olyan konyhák és éttermek, ahol spagettivel tálalják.

Hering András

A gombócok elkészítése:

A zsemléket tépjük apró darabokra, majd öntsük rá annyi hideg tejet, hogy a zsemledarabok teljesen felszívják azt. Tegyük félre. Vágjuk fel a hagymát kisebb cikkelyekre, és tegyük egy pengével működő konyhai robotgépbe. Dobjuk hozzá a 4 gerezd fokhagymát, majd aprítsuk durván pépesre a hagymakeveréket.

Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben közepesen magas lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymakeveréket, 2 teáskanál oregánót, 1 csipet sót és opcionálisan 1 kevés pirospaprikapelyhet. Időnként megkeverve főzzük, amíg a hagymákból származó folyadék nagy része el nem párolog, 10-12 percig.

Polpette al sugo - paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

Polpette al sugo – paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

Csökkentsük a hőt közepesre, és dinszteljük tovább a hagymás keveréket addig, amíg teljesen megpuhul és fényes lesz (további 4-5 percig). Tegyük át a hagymás alap felét egy nagy tálba, és rakjuk félre, amíg elkészítjük a húsgombócokat. A hagymás-fokhagymás keverék másik felét tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a friss, finomra vágott petrezselymet, a reszelt parmezánt (vagy Pecorino Romano sajtot) és a fél citrom reszelt héját.

Melegítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben (lehetőleg tapadásmentes legyen) közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Tegyünk bele annyi húsgombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett (körülbelül fél hüvelyk távolságra legyenek egymástól). Süssük barnulásig mindkét oldalukat, félidőben fordítsuk meg őket (összesen 5-6 percig). Tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Ha nem fért bele az összes gombóc a serpenyőbe, folytassuk a maradék húsgombóc sütésével.

Polpette al sugo - paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

Ha nem fért bele az összes gombóc a serpenyőbe, folytassuk a maradék húsgombóc sütésével.

A szósz elkészítése:

Az első körben már összefőzött hagymás keverék másik felét tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 1 evőkanál vajat, majd alacsony lángon főzzük össze. Adjunk hozzá 2 evőkanál sűrített paradicsomot, és keverjük össze. 2-3 percig, sötétedésig és illatosodásig főzzük. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot is (a doboz vagy üveg kiöblítéséhez adjunk egy pici vizet, és nyugodtan öntsük a szószhoz), keverjük össze. Ha nem elég krémes az állaga, turmixgépben össze is dolgozhatjuk. Adjunk hozzá 1 babérlevelet és egy csipet sót. Forraljuk össze a szószt közepesen magas lángon.

Polpette al sugo - paradicsomos húsgombóc egyenesen Olaszországból

Akkor lesz jó a szósz állaga, ha kellően sűrű és krémes lesz a paradicsomszósz

Akkor lesz jó a szósz állaga, ha kellően sűrű és krémes lesz a paradicsomszósz, tehát semmiképp ne hagyjuk túl vizes és folyékony állagúnak.
Egy csipesz segítségével adjuk hozzá a húsgombócokat egyenként a szószhoz, és óvatosan nyomkodjuk le őket úgy, hogy nagyrészt elmerüljenek paradicsomszószban. Fedjük le, és további 10-15 percig rotyogtassuk össze őket. Végeredményként a sűrű paradicsomszósznak szépen be kell vonnia a húsgombócokat.

Tálaljuk olívaolajos pirított kenyérrel, friss parmezánnal és fűszernövényekkel.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo