A sfogliatellét a 17. században készítették először a nápolyi Santa Croce di Lucca karmelita kolostorban, vagy a Conca dei Mariniben lévő Santa Rosa kolostorban. Akárhogy is történt, az apácáknak egészen sok finomságot köszönhetünk, ilyen például a canelé, vagy a pastel de nata, de ez már egy másik történet.
Híressé a 19. századtól vált, amikor Pasquale Pentauro felvette Nápoly elegáns negyedében található cukrászdájának étlapjára. A legendák szerint az egyik rokona élt apácaként kolostorban és ő ismertette meg az sütit Pentauróval. Már az eredeti változat is nagyon ízlett neki, mégis, amint megkapta, elkezdte átdolgozni és tökéletesíteni a receptet. A sfogliatelle rövidesen Nápoly kedvenc süteménye lett. A kagyló, vagy csúcsos sapka forma a fő jellegzetessége, de a ricottás, vagy a pisztáciás-tejszínes töltelék is elég jellegzetes. Természetesen bátran variálhatjuk a töltelékeket az ízlésünk szerint: én egy marék pisztáciát daráltam le a kávédarálón egészen krémesre és ezt lazítottam növényi tejszínhabbal és végül megtöltöttem a kis kagylókat.
A sfogliatellét szerencsére egyáltalán nem nehéz veganizálni, hiszen leveles tésztából készül – leginkább a tölteléknél érdemes növényi hozzávalóra cserélni egy-egy alkotóelemet.
Hozzávalók:
- (nagyjából 16 darab sütihez)
- 1 csomag leveles tészta
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- 3-4 evőkanál magvaj, például pisztácia, vagy mogyoró
- kevés porcukor, hogy édesebb legyen a töltelék
- 3-4 evőkanál növényi tejszín
- zsírpapír
Elkészítés:
- A leveles tésztát kinyújtottam és megszórtam egyenletesen a kristálycukorral.
- Feltekertem roláddá és egy centi vastagságú korongokat szeleteltem belőle.
- A kis korongokat megformáztam úgy hogy csúcsos sapkát kapjak végeredménynek.
- Amikor elkészültem, egy kis gombóc zsírpapírt tettem a közepükbe, hogy megmaradjon a forma és tölthetőek legyenek a sapkák. Ügyeljünk rá, hogy kilógjon a papír vége, nehogy „elvesszen” sütés közben.
- 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából negyed óra alatt elkészül.
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz
Ha tetszett Aliz receptje,
vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés