Kvíz: melyik ország híres süteménye van a képen?

2023. augusztus 11.
Minden édesszájúnak kötelező kitölteni ezt a sütikvízt! Tudjuk, melyik ország híres és közkedvelt édessége van a képen? Annyit segítünk, hogy a nevét is eláruljuk minden süteménynek.
Kvíz: felismered a süteményeket?
  • Hánynál találjuk el a helyes választ a kvíz kérdései közül?
  • Ha igazán édesszájú valaki, biztosan nem okoz majd gondot megmondani, melyik híres süteményhez melyik ország tartozik.
  • A Sacher-tortáról mindenki tudja, hogy Ausztria jellegzetes édessége, a kvízben ennél nehezebb kérdésekre is válaszolnunk kell.

Van, aki a csokis finomságokat szereti, mások a kekszekről képtelenek lemondani, vagy éppen a fagyiról. Legyen szó bármelyik nemzetről, mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes süteményei. 

Ha már kitöltöttük azt a kvízt, amiben különböző országok illemszabályaival kapcsolatban kellett helyes választ adnunk, ideje tesztelnünk az egyes népek süteményeivel és más finomságaival kapcsolatos tudásunkat is!

A sütemények ezer arca és neve

Vannak olyan édességek, amik a legtöbb ország nemzeti süteményei között megtalálhatók, csak éppen kicsit máshogy fűszerezik és más nevet adnak neki. Ha például a mi kalácsunkat nézzük, a finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle megtalálható a zsidó és szláv gasztronómiában is. De Ausztriában is készítenek hasonló süteményt, csak ott Gugelhopf a neve, a franciáknál a briós hasonló kelt tészta.

A kalács név maga is a szláv nyelvből ered. A szerbeknél kolač, a lengyeleknél chałka, Szlovákiában koláč. 

Melyek a világ legfinomabb süteményei?

Ugyan mindenki más ételeket szeret, ízlések és pofonok különbözőek, mégis megkísérelték összeállítani a világ ötven legfinomabb süteményének ranglistáját. A CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith gyűjtötte össze a világ 50 legjobb édességét, amelyek között három magyar sütemény is szerepel.

Az egyik híres magyar sütemény az Esterházy-torta, ami a listára is felkerült. „Az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet” – írta róla az ételkritikus. Hozzá kell tennünk, hogy bár a listára magyarként került fel és sajátunknak tekintjük Magyarországon, valójában először Ausztriában készítették ezt a tortát. (Töltsük ki azt a földrajzi kvízt is, amiben kiderül, meg tudjuk-e különböztetni Budapestet Bécstől!)

A hókifli és a Rigó Jancsi a másik két magyar sütemény, ami felkerült a listára. Előbbi egyediségét az adja, hogy a hazánkra jellemző gyümölcsökből készült lekvárral töltik. Utóbbinál leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága ragadta meg a kritikust.

Hány kérdésre tudjuk a választ a süteményes kvízben?

Ha a magyar édességeket ismerjük is, a kvízből most kiderül, vajon a világ süteményeit illetően mennyire vagyunk tájékozottak. Annyi segítséget adtunk, hogy a képeken látható finomságok nevét is elárultuk a kvízkérdésekben. Ám nem ígérjük, hogy így is könnyű dolgunk lesz! Tegyük próbára a tudásunkat, és nézzük, hány kérdésre sikerül helyes választ adnunk.

Fotó: Unsplash