Fűszeres répaleves kókusztejjel – táplál és átmelegít

2022. november 17.
Répából hihetetlenül gazdag és tartalmas krémlevesek készülhetnek, ráadásul a keleties ízek és a fűszerek is nagyon jól állnak neki! Próbáljátok ki ezt a pikáns, melengető receptet.

Hihetetlenül gyorsan készíthetünk meglepően izgalmas krémleveseket répából, hiszen ennek az egyszerű(nek tűnő) gyökérzöldségnek kifejezetten jól állnak az egzotikusabb, pikáns fűszerek is. Az egyik legjobb párost a kókusztejjel alkotja, ehhez jön a parfümös koriander, a pikáns gyömbér és a csípős chili, az egészet pedig egy gyors, savanyított, roppanós répafeltét koronázza meg (ezt semmiképpen ne hagyjuk ki a receptből).

Kifejezetten jól jöhet a hűvösebb napokon, hiszen a fűszereknek köszönhetően extrán melegítő hatású!

recept-repa-leves-fuszeres-kokusztej

Hozzávalók:

  • 1 ek. koriandermag
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 700 gramm répa meghámozva és felszeletelve (plusz 1 szál répa vékony szeletekre vágva)
  • 1/2 tk. Cayenne-bors
  • 1 nagyobb mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 kisebb darabka gyömbér megpucolva, lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 tk. currypor
  • 1 konzerv cukrozatlan kókusztej
  • 2 ek. friss citromlé
  • a tálaláshoz chilipehely, pirított szezámmag, finomra szelt újhagyma és friss koriander (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A koriandert mozsárban őröljük finomra, és tegyük félre!
  2. Egy kisebb fazékban hevítsük fel a kókuszolajat közepes láng felett! Dobjuk rá a felvágott répát, ízesítsük sóval, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk kicsit, míg a zöldség szélei enyhén megbarnulnak.
  3. Adjuk hozzá a borsot, az őrölt koriandert és a curryport, majd a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért is, alaposan forgassuk össze!
  4. Adjuk hozzá a kókusztejet és egy kevés (kb. másfél pohár) vizet, és hagyjuk megpuhulni a répát. Ha megpuhult a zöldség, botmixerrel pürésítsük le a levest!
  5. A vékonyra szelt répákat egy kis tálban keverjük össze a citromlével, ízesítsük egy kevés sóval! Adjuk hozzá a chilipelyhet, szezámmagot, újhagymát és koriandert, ha használjuk őket!
  6. A forró levest merjük tálakba, és halmozzuk rá a friss citrusos-répás keveréket.

Forrás: Bon Appetit Fotó: Getty Image

Olvass tovább!