Ez a jéghideg joghurtos céklaleves lesz a nyarad sztárja

2023. június 24.
Ez a klasszikus szláv leves idén nyáron igazi megmentőnk lehet, pláne hogy egy sokkal krémesebb, frissítőbb verzióban érkezik! Sok joghurttal és mentával az igazi.

Lehet, hogy elsőre egy kicsit bizarrul hangzik a céklaleves gondolata, pedig ez a gyönyörű rózsaszín leves igazi laktató, frissítő nyári finomság. Az elkészítése pedig szuperegyszerű: egyedül arra kell figyelnünk, hogy kalkuláljunk a cékla elősütésével, ami nagyjából 50-60 percet vesz igénybe. Készíthetjük persze főtt céklából is, de mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy szánjuk rá az időt a nyers zöldségek megsütésére, így jön ki ugyanis a cékla igazán mély, földes, enyhén édeskés íze.

Ha viszont a céklánk megsült, nincs más dolgunk, mint összepürésíteni a hozzávalókat és aztán élvezni a vitamindús, csodaszép levesünket – természetesen csakis jéghidegen!

Hozzávalók:

  • 350 gramm (3-4) cékla alaposan lesúrolva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 3 és 1/4 csésze és plusz 8 evőkanál zsíros joghurt
  • 4 tk gránátalmaszirup
  • egy marék friss menta durvára vágva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! A céklákat alaposan tisztítsuk meg, súroljuk meg a felszínüket majd csomagoljuk őket szorosan alufóliába. Süssük őket 50-60 percig, míg egészen megpuhulnak. Óvatosan nyissuk ki a fóliát, ügyelve a felcsapó gőzre, majd kockázzuk fel a céklákat és helyezzük őket egy nagy tálba!
  2. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és a 3 és 1/4 csészényi joghurtot, ízesítsük sóval és borssal! Egy botmixer segítségével pürésítsük, míg sima, de sűrű krémlevest kapunk! Szükség esetén ízesítsük még sóval és borssal!
  3. A levest tálaljuk friss joghurttal és egy kevés gránátalmasziruppal meglocsolva, díszítsük friss mentalevelekkel!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images