Mennyeien krémes krumplileves zsenge zöldborsóval

2023. április 20.
A tartalmas, kolbászos krumplileves tavaszi hangulatú unokatestvére ez a krémes, frissítő egytálétel, ami egyszerű, mégis laktató ebéd vagy vacsora lehet.

A krumplileves azért vált népszerűvé, mert olcsón elkészíthető, mégis laktató étel. Utóbbi miatt azonban gyakran az őszi-téli időszakhoz kötik, amikor sokszor egy kis kolbásszal teszik kicsit még testesebbé és melengetőbbé. Az alábbi recept egy tavaszra hangolt verzió, ahol a krumpli mellett a roppanós zöldborsó a másik főszereplő. A levesbe ráadásul egy kis friss kapor is kerül, ami tovább frissíti és üdíti az ízeket – további titkos trükk, hogy egy kevés póréhagymát is bele kell turmixolni, amitől még komplexebb és tartalmasabb lesz az ízhatás.

Készítsd el könnyed vacsorának vagy fejedelmi első fogásnak!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes póréhagyma csak fehér és halványzöld részei vékonyra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
  • 1/4 csésze száraz fehérbor
  • 500 gramm burgonya (ideálisan újburgonya) vastagabb cikkelyekre szelve
  • 6 csésze alaplé
  • 2 teáskanál só
  • egy kevés frissen őrölt bors
  • 1 csésze zsíros tejszín
  • 1 csésze fagyasztott zöldborsó
  • 1/4 csésze friss kapor durvára vágva
  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. Hevítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban, közepes láng felett! Dobjuk rá a felvágott póréhagymát és a fokhagymát, folyamatosan kevergetve hagyjuk őket megfonnyadni nagyjából 3 perc alatt!
  2. Öntsük fel a fehérborral, folyamatos kevergetés mellett hagyjuk szinte teljesen elpárologni. Adjuk hozzá a krumplikat, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk! Hagyjuk felforrni a levest és főzzük, amíg a krumplik megpuhulnak – nagyjából 20-25 percig!
  3. Vegyük lejjebb a lángot és a krumplik egy részét pürésítsük le a tejszínnel! Öntsük vissza a levesbe, majd adjuk hozzá a zöldborsót is, melegítsük át. Végül vegyük le a tűzről és keverjük bele a friss kaprot is, ízlés szerint frissítsük citromlével! Pirítóssal kínáljuk.

Forrás: BonAppetit, Fotó: Getty Images