Klasszikus budai vendéglők, ahol még a nagymamánál is jobban főznek

2023. március 16.
A hagyományos magyar konyhát is lehet mesterien és akár egészen kifinomultan művelni, anélkül, hogy újragondolnánk, fine diningra hangolnánk vagy éppen dekonstruálnánk a lecsós tarját és a túrógombócot. Ezúttal a budai oldalról hoztunk olyan vendéglőket, ahol a hazai klasszikusokat a legfinomabban és a legnagyobb szakértelemmel főzik.

Róma Ételbár – Cica néni hagyatéka tovább él

Bár hőskori formájában 2018-ban bezárt a Róma ételbár, az egykori üzletvezető, az ikonikus Cica néni hagyatéka tovább él. A Csalogány utcai kisvendéglő a Kádár-kori étkeztetés hagyományait viszi tovább, de már kicsit továbbgondolva, jó minőségű alapanyagokkal és kiegyensúlyozott ízekkel – így került például a rántott sajtra panko morzsa. Tény, hogy a magára csak „cserfes parasztlányként” hivatkozó, zseniális vendéglátós Cica néni nélkül (aki mellesleg 18 éves kora előtt már a szakmában volt), egy kicsit már más a hangulat, de ebédidőben még mindig be lehet térni egy melengető gulyáslevesre, egy brassói aprópecsenyére, egy kiadós mátrai borzaskára vagy egy bácskai rizses húsra. A Róma ugyan még a váltás után is jóval kevésbé számít kifinomultnak, mint az összeállításban található másik két étterem, de az biztos, hogy megbízható, gazdag és házias ízeket hoz. És szerencsére Hitka Viktória jellegzetes, kortárs esztétikát képviselő tányérjai és belsőépítészeti kéznyomai mellett azért a falon még mindig megtaláljuk Cica nénit is.

Gléda Vendéglő – Ahol minden vendég megtalálja a számítását

Az első alkalommal 2018 végén megnyíló Gléda vendéglő egy hosszabb kihagyás után néhány hete frissen átalakított belső térrel és megújult koncepcióval várja ismét vendégeit. A Covid és az utána berobbanó energiaválság ugyan megtépázta az éttermet – akárcsak a hazai gasztronómiai szcéna szinte minden szereplőjét – Deli János tulajdonos mégis meglátta a válságban rejlő lehetőséget, így nem pusztán sikerült folytatniuk a működést, de még a ráncfelvarrás is belefért. A Gléda alapvetően büszke vendéglő, amennyiben legfontosabb szempontjuk, hogy náluk a vendég van a középpontban. Bár a tálalás már gyakran a fine dining kifinomultságát idézi, itt nem mutatóba készült kóstolóadagok érkeznek, az est végére mindenki jóllakhat a jóízű fogásokkal. Az új étlapon alapvetően megtartották a hagyományos menü nagy részét olyan fogásokkal, mint a harcsapaprikás túrós csuszával vagy a borjúpaprikás tojásos nokedlivel, de könnyedebb, kortárs ételekkel (ilyen például a roston sült lazac) és újhullámos vegán tételekkel is bővültek (kifejezetten izgalmas a zellert főszerepbe állító vegán főételük, de rengeteg a könnyed saláta is). A céljuk, hogy minden vendég megtalálja náluk a számítását, hiszen az elegánsabbra hangolt enteriőr ellenére még mindig családi étteremnek tartják magukat, ahol a hagyományosabb konyhát keresők, a mentes ételekben vagy akár diétás fogásokban gondolkodók és még a gyerekek igényeit is igyekeznek kiszolgálni. A kifejezetten finom, magas minőségű ételek mellett saját címkézésű pezsgőjüket és kávéjukat is megkóstolhatjuk!

Náncsi néni – A budai klasszikus

A Náncsi néni a budai oldal talán legkultikusabb helye. Az Ördögárok utcában álló étterem fákkal benőtt, árnyas teraszával és bájosan ódivatú, kockás terítős belső terével igazi magyaros, házias konyhát kínál, pont úgy, ahogyan a leglelkesebb és legrutinosabb nagymama tenné. A Schädler család által fenntartott vendéglő működésében és szemléletmódjában is családi hely, igazi sváb hangulattal, kiadós fogásokkal. Bár az évek során ők is bővítették az étlapot nemzetközibb fogásokkal és kímélőbb, akár mentes ételekkel (ilyen például a roston sült kecskesajt vagy a vajban pirított fokhagymás garnéla), a „signature” fogásaik még mindig olyan klasszikusok, mint a vasárnapi tyúkhúsleves, a szalvétagombóccal kínált vadas marha vagy a kemencében ropogósra sült malaccsülök. Aki gyerekként járt a Náncsi néniben, az biztosan tudja, hogy a csecsemőfej méretű, remegős, isteni túrógombócot soha nem szabad kihagyni, de természetesen a vasárnapi ebéd után palacsinta, madártej és somlói galuska is dukál. 

Fotó: Getty Images