Paradicsomleves cukrosan? Így csináld, hogy tényleg finom legyen

2023. október 29.
A cukros paradicsomleves egy igazi menzás rémálom – pedig lehetne finoman is csinálni! A Nosalty ezen a héten elmondja, hogyan álljunk neki!
Paradicsomleves cukrosan? Így csináld, hogy tényleg finom legyen

Be kell vallanom, nem értek teljesen egyet a magyar konyhaművészet legtöbb döntésével. Nem értem, hogy miért kell mindent lisztes habarásba fojtani, nem tudom felfogni, miért landol panírban és bő olajban bármi, ami él és mozog, tanácstalanul nézem a szétfőtt tésztát, annak olajos főzővizét és a teremtés koronáját, az agyoncukrozott paradicsomlevest. Mindegyik példa azt célozza aláhúzni, hogy gyakorta nem érezzük a határokat, és nagy lendülettel elvetjük a sulykot, ha a főzésre kerül a sor. Hiszen persze, hogy kell cukor a paradicsomlevesbe. Na de ennyi?

Fontos leszögezni, hogy a leves készítése során tényleg szükségünk lehet valamilyen édesítőre, azonban közel sem olyan excesszív mennyiségben, ahogy azt egyes receptek mondják.

Paradicsomleves cukrosan? Így csináld, hogy tényleg finom legyen

Fontos leszögezni, hogy a leves készítése során tényleg szükségünk lehet valamilyen édesítőre

A paradicsom önmagában savanykás, amely aromáját ellensúlyozhatjuk cukorral, mézzel – egy bizonyos szintig. Ugyanis, miután átléptük ezt a határt, a levesünknek már cseppet sem lesz paradicsom-, hanem annál inkább lesz cukoríze. És kinek jó az? Ugyanennyi erővel pirosra színezett cukros vizet is kanalazhatnánk, természetesen betűtésztával!

Ezen a ponton jutottam el az önmagamban puffogásnak arra a szintjére, ami hálistennek könnyedén átfordítható dühtől hajtott kreativitássá. Jelen esetben inkább kreatív rombolásról beszélhetünk: létre akartam ugyanis hozni egy olyan paradicsomlevest, ami tényleg, direkt, pofátlanul és minél természetesebb módon édes.

Paradicsomleves cukrosan? Így csináld, hogy tényleg finom legyen

Direkt, pofátlanul és minél természetesebb módon édes

Hiszen megannyi konyhai eljárás akad, amivel egy ételt édesebbé tehetünk anélkül, hogy nagyobb mennyiségben bármilyen édesítőszerhez nyúlnánk, továbbá maguk az alapanyagok is gyakran rejtegetnek annyi cukrot a belsőjükben, hogy azt kinyerve tovább fokozhassuk a mézédes ízeket.

A paradicsomleveshez az alábbi édesítő eljárásokat és alapanyagokat vetettem be:

  • San Marzano paradicsomot használtam, amely egyrészt húsosabb, így koncentráltabb paradicsomízt ad, másrészt kevésbé savanyú fajta
  • a gyümölcsöt sütőben sütöttem meg, magas hőmérsékleten, némi olaj, ecet és kevés méz kíséretében, ahol gyönyörűen karamellizálódott: ez a módszer intenzívebb édességet ad, mint a főzés
  • lila hagymát karamellizáltam, ami a nevét meghazudtolva alig tartalmaz hozzáadott cukrot, a „karamell” nagy része ugyanis magából a zöldségből származik
  • sűrű balzsamecet-koncentrátumot adtam a leveshez, ami szintén természetesen édes
  • a paradicsomlevest mascarpone és tejszín keverékéből vert habbal tálaltam, amely cukor nélkül adja át tejtermékes, zsíros édességét
  • a megszokott feltétként kínált sajtos melegszendvicsbe édeskés ementáli sajtot reszeltem, a kenyerek külsejére leheletnyi méz került
Paradicsomleves cukrosan? Így csináld, hogy tényleg finom legyen

A végeredményt hagyom magáért beszélni

A végeredményt hagyom magáért beszélni, mindenkinek ajánlom a leves elkészítését, ugyanis egy kiváló kitörési útvonal lehet abból a börtönből, amit a cukorral dúsított paradicsomleves jelent.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo