Ropogós rántott csirke édes-pikáns szósszal

2023. november 23.
Ha még nem próbáltad a cornflakes-bundás csirkemellet, itt az idő, hogy megkóstold! Az alábbi recepttel nemcsak egy egyszerűbb – és ropogósabb – panírt mutatunk meg, de még egy isteni titkos szószt is megosztunk.
recept-rantott-csirke-szosz

Tudjuk, tudjuk, a rántott csirkével nem igazán tudunk újat mondani, az alábbi recept mégis csavar egy kicsit ezen a klasszikus kedvencen! Először is egy kicsit egyszerűbbé tesszük a sütést és panírozást, hiszen itt elég csak tojásba és fűszeres cornflakes gabonapehelybe forgatni a hússzeleteket, amik aztán a sütőben (némi olajjal meglocsolva) mindenféle felügyelet és gondoskodás nélkül, maguktól sülnek aranybarnára. A cornaflakes-bundának hála ráadásul extrán ropogós lesz a végeredmény. De igazán a zárásként a húsra locsolt mártás teszi különlegessé ezt a receptet: a csípős, pikáns, édes szósz izgalmas karaktert ad a csirke viszonylag semleges ízének, és egészen új köntösbe öltözteti az unásig ismert rántott húst. 

Hozzávalók:

  • 160 gramm cornflakes
  • 60 gramm reszelt parmezán
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • só és bors
  • 2 nagyobb tojás enyhén felverve
  • 1 kg csirkemellfilé
  • olívaolaj

A szószhoz:

  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1/4 csésze dijoni mustár
  • 2-3 evőkanál csípős szósz
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál friss kakukkfű

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!

2. Robotgépben zúzzuk össze a cornflakes-t a parmezánnal és a fűszerekkel, ízesítsük sóval és borssal ízlésünk szerint. A bundát robotgép nélkül is elkészíthetjük, ha betesszük a hozzávalókat egy vákuumzáras zacskóba és sodrófával összezúzzuk a gabonapelyhet.

3. A két tojást verjük fel enyhén egy tálban, forgassuk meg benne a csirkemelldarabokat, majd alaposan bundázzuk be a húsokat! Ha szeretnénk ropogósabb, vastagabb bundát, ismételjük a folyamatot még egyszer! Helyezzük a csirkéket a tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük 20-25 percen keresztül, míg aranybarna lesz!

4. Míg sül a hús, készítsük el a szószt: egy edényben melegítsük fel a juharszirupot a mustárral, a csípős szósszal és a fűszerekkel! Ha kész, adjuk hozzá a friss kakukkfüvet is! A csirkét tálaljuk melegen, az édes-pikáns szósszal meglocsolva!

Tálald ezekkel:

  • ropogós sült krumpli
  • sült zöldségköret
  • jázmin rizs

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images