Tudjuk, tudjuk, a rántott csirkével nem igazán tudunk újat mondani, az alábbi recept mégis csavar egy kicsit ezen a klasszikus kedvencen! Először is egy kicsit egyszerűbbé tesszük a sütést és panírozást, hiszen itt elég csak tojásba és fűszeres cornflakes gabonapehelybe forgatni a hússzeleteket, amik aztán a sütőben (némi olajjal meglocsolva) mindenféle felügyelet és gondoskodás nélkül, maguktól sülnek aranybarnára. A cornaflakes-bundának hála ráadásul extrán ropogós lesz a végeredmény. De igazán a zárásként a húsra locsolt mártás teszi különlegessé ezt a receptet: a csípős, pikáns, édes szósz izgalmas karaktert ad a csirke viszonylag semleges ízének, és egészen új köntösbe öltözteti az unásig ismert rántott húst.
Hozzávalók:
- 160 gramm cornflakes
- 60 gramm reszelt parmezán
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- só és bors
- 2 nagyobb tojás enyhén felverve
- 1 kg csirkemellfilé
- olívaolaj
A szószhoz:
- 1/3 csésze juharszirup
- 1/4 csésze dijoni mustár
- 2-3 evőkanál csípős szósz
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- só
- 1 evőkanál friss kakukkfű
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
2. Robotgépben zúzzuk össze a cornflakes-t a parmezánnal és a fűszerekkel, ízesítsük sóval és borssal ízlésünk szerint. A bundát robotgép nélkül is elkészíthetjük, ha betesszük a hozzávalókat egy vákuumzáras zacskóba és sodrófával összezúzzuk a gabonapelyhet.
3. A két tojást verjük fel enyhén egy tálban, forgassuk meg benne a csirkemelldarabokat, majd alaposan bundázzuk be a húsokat! Ha szeretnénk ropogósabb, vastagabb bundát, ismételjük a folyamatot még egyszer! Helyezzük a csirkéket a tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük 20-25 percen keresztül, míg aranybarna lesz!
4. Míg sül a hús, készítsük el a szószt: egy edényben melegítsük fel a juharszirupot a mustárral, a csípős szósszal és a fűszerekkel! Ha kész, adjuk hozzá a friss kakukkfüvet is! A csirkét tálaljuk melegen, az édes-pikáns szósszal meglocsolva!
Tálald ezekkel:
- ropogós sült krumpli
- sült zöldségköret
- jázmin rizs
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images