Hógolyó
Hozzávalók:
- 250 gramm marcipán
- 55 gramm kandírozott vegyes gyümölcs
- ½ teáskanál citromhéj
- 140 gramm mandulaliszt
- 2 tojásfehérje
- 150 gramm kristálycukor
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Tegyük a késes robotgép táljába a marcipánt, a kandírozott gyümölcsöt és a citromhéjat, és addig keverjük, amíg morzsás állagúvá válik. Öntsük át egy nagyobb tálba, majd 80 gramm mandulaliszttel keverjük össze. A tojásfehérjét egy másik tálban verjük lágy habbá. Apránként adjuk hozzá a kristálycukrot – fényes, kemény habot kell kapnunk. A marcipános keverékbe óvatosan forgassuk bele a habot. Teáskanálnyi mennyiségekből formázzunk golyókat, hempergessük meg őket a maradék mandulalisztben, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra.
- Süssük a golyókat 25 perc alatt aranybarnára. Még melegen forgassuk meg őket porcukorban. Ebből a mennyiségből kb. 40 darab készíthető.
Csokoládés-fahéjas trüffelgolyó
Hozzávalók:
- 450 gramm étcsokoládé, kisebb darabokra törve
- 310 milliliter habtejszín
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 40 darab pirított török mogyoró
- 100 gramm kakaópor
Elkészítés:
- A csokit, a tejszínt és a fahéjat egy kisebb lábasban, alacsony hőmérsékleten kezdjük el felmelegíteni, addig kevergessük, amíg a csoki teljesen felolvad. Öntsük át egy tálba, és tegyük hűtőbe négy órára, vagy amíg teljesen megdermed.
- Teáskanálnyi mennyiségekből formázzunk golyókat úgy, hogy mindegyiknek a közepébe nyomunk egy mogyorót. A trüffelgolyókat hempergessük meg a kakaóporban. Ebből a mennyiségből kb. 40 darab készíthető.
Fotó: StockFood