Tudtad? Ezekben a gyümölcsökben van a legtöbb cukor

2022. augusztus 02.
Kívülről fújjuk mindannyian, hogy zöldséget és gyümölcsöt enni egészséges, az azonban kevésbé ismert tény, hogy az utóbbiakkal jobb vigyázni, mert némelyiknek egészen magas a cukortartalma.

Azt, hogy miért rossz ötlet cukorral meghinteni a friss gyümölcsöket vagy fehér cukorral édesíteni a frissen facsart gyümölcsleveket, nem nagyon kell magyarázni. Arra azonban érdemes kitérni, melyek azok a gyümölcsök, amelyek alapból gazdagabbak cukorban, ezért cseppet sem mindegy, mennyit eszel belőlük, ha nem szeretnél észrevétlenül sok cukrot magadhoz venni.

Cukrozott gyü,ölcs

A zöldségekre igaz, hogy bűntudat nélkül fogyaszthatsz belőlük nagyobb mennyiséggel, némelyik gyümölccsel viszont nem árt az óvatosság. Ezt leginkább azoknak kell szem előtt tartani, akik vigyáznak a vonalaikra, cukorbetegek vagy IR-diétát követnek, de alapvetően mindenkinek jobb tudni, mely gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb cukrot. Szerencsére a magasabb cukortartalmú gyümölcsöknek sem kell örökre búcsút inteni, a bevitt mennyiségre viszont érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Gyümölcsök magas cukortartalommal

 A szőlő, a banán, a mangó, a datolyaszilva (amit kakiszilvának is neveznek) és a füge igen gazdagok cukorban. A kisebb cukortartalmú gyümölcsök közé sorolható az alma, a körte, a narancs, a naspolya, az eper, a sárgadinnye, a sárgabarack, a málna vagy az ananász. Egy közepes méretű alma 170 grammot nyom, ezzel annyi cukrot vehetsz magadhoz, mint 100 gramm banánnal vagy szőlővel. 

Magas cukortartalmuk miatt kerülendők, vagy legalábbis nagy mértéktartással fogyasztandók az aszalt és a kandírozott gyümölcsök, valamint a cukros szörpök, befőttek és lekvárok. A dobozos gyümölcslevekkel sem árt az óvatosság: általában gyümölcskoncentrátumokból készülnek, ezekben pedig alapvetően több a cukor és sokszor még hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

Magas cukortartalmú gyümölcsök

Ha mégsem tudnál nemet mondani azokra a gyümölcsökre, amik szerepelnek a fenti listán a többi, magas cukortartalmú gyümölcs mellett, ne csak az elfogyasztott mennyiségre figyelj oda, hanem az időzítésre is! A legjobb, ha reggel kerülnek a tányérodra, így kellő energiát adnak ahhoz, hogy lendületesen kezdd a napot és könnyebben nézz szembe az előtted álló kihívásokkal!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?