Citromos ricottagombócok roppanós spárgával

2023. április 27.
Nincs jobb annál, mint amikor a friss, roppanós spárga puha tésztákkal és citrusos ízekkel találkozik – ahogyan ebben az üdítő, tavaszi receptben is történik.

Bár még nem a legjobb árakat látjuk az üzletekben, végre itt van a kérészéletű, de annál csodálatosabb spárgaszezon! Ilyenkor érdemes minél több spárgás receptet kipróbálni, hiszen ebből az egészséges, különleges ízű zöldségből nagyon változatos ételek készülhetnek. Persze vannak klasszikus párosítások: a hollandi mártás és a tojás mellett ilyen a citrom és a ricotta, illetve parmezán is. Az alábbi receptben egyrészt készül egy könnyed, habos ricottagombóc, amit jó adag Grana Padano tesz karakteresebbé – ehhez társulnak a roppanós spárgadarabok és egy vajas, citrusos mártás. A végeredmény egy komplex, kényeztető tésztaétel, ami engedi, hogy továbbra is a spárga maradjon a főszereplő!

Hozzávalók:
A ricottagombócokhoz:

  • 2 csésze zsíros ricotta
  • 1 csésze finomra reszelt Grana Padano
  • 1 nagy tojás szobahőmérsékleten
  • 1 tojássárgája szobahőmérsékleten
  • 2 teáskanál só
  • 1/4 csésze finomliszt (szükség szerint kicsit több)

A spárgához:

  • 200 gramm zöld spárga feldarabolva (a fás végek levágva)
  • 2 csésze alaplé
  • 3 evőkanál sózatlan vaj
  • 2 evőkanál újhagyma karikákra vágva
  • 2 teáskanál friss citromlé
  • só és bors
  • egy kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. Szükség esetén csepegtessük le a ricottát, ellenőrizzük a nedvességtartalmát! Ha nagyon nedves, kezdjünk valamivel kisebb mennyiséggel! A ricottát, a reszelt parmezánt, az egész tojást és a sárgáját keverjük homogén masszává! Adagoljuk hozzá a lisztet, míg formázható tésztát nem kapunk! 
  2. Lisztezett felületre szaggassunk galuskákat a tésztából! Az elkészült galuskákat szórjuk le liszttel! Lobogó vízben főzzük ki őket, ügyelve rá, hogy egyszerre ne legyen túl sok gombóc a fazékban. (Akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére, nagyjából 3-4 perc kell nekik)
  3. Közben sós forró vízben 2-3 perc alatt főzzük elő a spárgát, majd dobjuk a zöldségeket egy jéggel teli tálba!
  4. Az alaplevet hagyjuk felforrni, majd vegyük le a lángot közepesre! Dobjuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a kifőtt galuskákat is, hagyjuk kicsit sűrűsödni a mártást!
  5. Végül forgassuk bele a spárgát és az újhagymát, majd adjuk hozzá a friss citromlevet is! Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, tálaláshoz locsoljuk meg olívaolajjal!

Forrás: BonAppetit, Fotó: Getty Images