A pesztó hagyományosan friss bazsalikomlevélből, fenyőmagból, olívaolajból és parmezánnal készül, de a klasszikus recept logikáját követve tényleg szinte bármiből készíthetünk pesztót. Az alábbi receptben brokkoli adja az alapját, amitől kifejezetten gazdag, enyhén pikáns pasztát fogunk kapni. A brokkolipesztó készítése kifejezetten jó ötlet lehet, ha a gyerekek nem akarják megenni a sima párolt brokkolit, de akkor is érdemes kipróbálni, ha magunknak készítenénk olaszos ízvilágú, mégis kicsit izgalmasabb – és persze vitamindúsabb – ételt. Ez a csodásan zöld brokkolis tészta gyors, szemet gyönyörködtető és tápanyagokban gazdag, szóval mindenképpen érdemes felvenni a fix menüre!
Mutatjuk is, hogyan készül!
Brokkolipesztós tészta
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli rózsákra szedve
- 500 gramm tészta (pl.: fussili penne, rigatoni)
- 3 ek. fenyőmag
- 1 csésze mag nélküli zöld olajbogyó
- 2 csésze friss bazsalikomlevél
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 ek. frissen reszelt parmezán
- 1/4 csésze olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, sózzuk meg alaposan. Dobjuk bele a brokkolirózsákat és főzzük 1-2 percig, míg a brokkoli kicsit megpuhul.
2. Vegyük ki a brokkolit és újra forraljuk fel a vizet! Főzzük meg a tésztát az előírások szerint al dentére, nagyjából 10-12 perc alatt. Szűrjük le a tésztát, tegyünk félre 1 csészét a főzővízből!
3. Egy kisebb serpenyőben közepes láng felett pirítsuk a fenyőmagot folyamatos mozgatás mellett, míg illatozni kezd. Nagyjából 3 percig.
4. A pirított fenyőmagot a megfőtt brokkolival, fokhagymával és bazsalikommal együtt tegyük egy robotgépbe vagy turmixba. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és 1/2 csészényit a félretett főzővízből. Dolgozzuk össze a gépben!
5. Adagoljuk a keverékhez fokozatosan az olívaolajat, időnként szedegessük le a tartály oldaláról a feltapadt részeket. Addig dolgozzunk rajta, míg megkapjuk a megfelelő állagot. Ízesítsük a pesztót sóval és borssal!
6. Egy nagy tálban forgassuk össze a megfőtt tésztát a kész brokkolipesztóval! Ha lazítani szeretnénk, adjunk még hozzá egy keveset a félretett főzővízből! Friss citromlével és extra reszelt parmezánnal tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images