Harcolhatunk brokkolival az elhízás ellen?

2020. október 07.
Egy kisebb tanulmány szerint a szintetikus fogyasztószerek helyett olyan természetes tápanyagokkal is harcolhatunk az elhízás ellen, amelyeket például a brokkoliból nyernek.

„Amióta az eszemet tudom, mindig fogyókúráztam. Káposztaleves-kúra, a reggeli banán diéta, a mogyoróvaj-diéta, Atkins, böjtölés, mindent kipróbáltam – mondta a 62 éves londoni Odetta Graves, aki orvosi értelemben elhízott. Állapotán pedig a koronavírus-járvány miatti karantén tovább rontott. – Karanténkilók. Soha nem voltam még ilyen nehéz.”

harc-brokkoli-elhizas

Neki, és hozzá hasonlóan még több millió embernek adhat reményt az a kicsi, ám annál ígéretesebb kutatás, amelyet a londoni Queen Mary Egyetemen végeztek, és ahol Graves is dolgozik. A vizsgálatban rajta kívül még tizenkilenc elhízott 18 és 75 év közötti felnőtt vett részt. Kapszulákat kaptak a kutatásban, amelyek arra tervezett tápanyagokat tartalmaztak, hogy elvegyék az ember étvágyát. Persze hasonló elven működnek a különböző fogyasztószerek, ám ebben a kutatásban csupa természetes, hétköznapi forrásból származtak a fogyasztókapszulában található tápanyagok: brokkoli, kókuszolaj és kínai bazsalikom volt például a forrásuk. Ez fontos szempont volt Graves számára is, aki mindenféle fogyasztótablettát és -port próbált már, ám a mellékhatásokon kívül más eredményt – különösen nem tartósat – sohasem ért el velük. 

Mitől megy el az étvágy?

A kutatás vezetője, dr. Madusha Peiris elmondta, hogy „a tápanyagokat úgy válogatták össze, hogy tartalmazzanak közepes láncú zsírsavakat, amelyekről azt feltételezik, hogy a belekben annak a hormonnak a termelődését váltják ki, amely a teltségérzetért felelős”.

Gravesnek és a többi kutatási alanynak két napon kellett megjelenniük az egyetemen, majd négy hét múlva ismét kétszer. Először 12 tablettát kaptak, majd hatalmas reggelit szolgáltak fel nekik. Joghurtot, fahéjas süteményt, két szelet fehér kenyérből pirítóst és főtt tojást ehettek. Újabb 12 tablettával később hatalmas ebédet ehettek. „Megjelent a McDonald’s csodálatos képe az ajtóban, cukros kólával, amit imádok, ám nem engedem meg magamnak túl gyakran. Úgy éreztem, ez a legcsodálatosabb diéta, amit valaha próbáltam” – mondta az asszony, amikor a második napon is megismétlődött ugyanez a menetrend.

Olvastad már?

Négy héttel később, a második napon, megismételték ugyanazt az eseménysort. Ám a két nap egyikén placebó tablettákat kaptak, melyek nem tartalmazták a brokkoliból, kókuszolajból és kínai bazsalikomból álló hatóanyagot. Véletlenszerű és vakteszt volt, ki melyik kapszulát kapta.

Szinte azonnal észrevette Graves a különbséget. Az első napon felfedezte, hogy placebót kapott, mindkét étkezést gond nélkül felfalta. A második napon viszont hamar úgy érezte, jóllakott, és sokat hagyott a tányérján. „Máshogy éreztem magam. Nem ettem meg teljesen sem a reggelit, sem az ebédet.”

Az eredmény hasonlóan alakult minden résztvevőnél. „Az önkéntesek jelentősen kevesebbet ettek, amikor az aktív kezelést kapták, ami nagyszerű” – mondta dr. Peiris. A résztvevőknél természetesen vérvizsgálatot is végeztek, félóránként: sokkal magasabb volt a vérükben a teltségérzetért felelős hormon szintje, miután bevették a brokkolis pirulákat.

Hogyan tovább?

A kutatók most a vizsgálatok második fázisába léptek, és nagyobb számú önkéntesen is megvizsgálják a teltségérzetet keltő tabletták hatásosságát. Úgy kalkulálnak, hogy ha hatásosak, az alanyok a testsúlyuk 13 százalékától is megszabadulhatnak a segítségükkel. (Csupán összehasonlításként, a szintetikus fogyasztószerekkel a remélt testsúlycsökkenés 5 százalék körül mozog a kutatók szerint.) 

A legfontosabb kérdés a mennyiség. Mivel a kapszulákat természetes összetevőkből állítják elő, sokkal alacsonyabb a hatóanyaguk, mint a szintetikus gyógyszereknek, ezért többet kell bevenniük belőle a fogyni vágyóknak. Gravesnek például a vizsgálat során mind a kétszer tizenkettő, azaz napi huszonnégy brokkolis kapszulát le kellett nyelnie ahhoz, hogy érezze a hatását. „Most azon dolgozunk, hogy kevesebb kapszula is elég legyen egy nap, újrakalkuláljuk az egy tablettában lévő hatóanyag mennyiségét” – mondta dr. Peiris, aki hozzátette, hogy természetesen nem csodaszer a brokkolis fogyókúra sem, ám a tizenhárom százalékos súlycsökkenés elegendő ahhoz, hogy a testtömegindexe alapján az elhízott zónából a túlsúlyosba kerüljön valaki, ami például már elég ahhoz, hogy a huszadára csökkenjen a bélrák kialakulásának kockázata.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash