Egész nyáron ezt a könnyű, brit bogyós gyümölcsös desszertet akarjuk enni

2024. június 17.
Az Eton mess igazi angol klasszikus desszert. Habos, habcsókos és gyümölcsös – minden van benne, ami egy ízig-vérig nyári nyalánksághoz kell. Nem csoda, ha folyton ilyet szeretnénk enni.
Nyári desszert Eton mess
  • Pont annyira kell csak megfőzni az epret a cukorral, hogy elég levet eresszen és még zamatosabbá tegye a nyári desszert gyümölcsös rétegét.
  • A citromlé és -héj ad savasságot az édes tejszínhab és habcsók mellé.
  • Az Eton mess a tökéletes nyári desszert!

2013 júliusában egy londoni cukrász készítette el a klasszikus angol desszert, az Eton mess legnagyobb változatát a világon. Egy óriási martinis pohárban tálalta az összesen 166 kilogrammos finomságot. Nagyjából kétezren ettek belőle. A cukrász egy létrán állva kanalazta a járókelők pohárkájába az adagokat. Egy morzsa sem maradt belőle.

Ha egyszer elkészítjük magunk is az ikonikus angol nyári desszertet, valószínűleg mi is akarunk majd belőle egy ilyen gigantikus adagot, hogy örökké ezt együk, olyan finom. A tejszínhab, habcsók és friss bogyós gyümölcsök hármasa tökéletes harmóniát alkot. Szerencsére nem olyan bonyolult elkészíteni otthon sem, hogy ne lehetne minden hétvégén ez a nyári desszert idén.

Az Eton mess története

A legendás angol desszert, az Eton mess története az 1800-as évekig nyúlik vissza. Arthur Beaven történész említette először könyvében az Eton messt a királyi rezidencián tartott nemesi bálokról, ünnepekről és kerti partikról szóló fejezetben. Itt jegyezte meg, hogy az Eton messt eperrel 1893-ban szolgálták fel Viktória királynő kerti partiján. 

Sokan úgy tartják, hogy a klasszikus desszert története az előkelő windsori fiúiskolából, az Eton College-ből ered, ám számos változata él, például a banános Lancing mess, amit a sussexi Lancing College-ben szolgáltak fel először.

Milyen gyümölcsökkel készül a nyári desszert?

Hagyományosan eperrel készül a tökéletes nyári desszert, az Eton mess

Hagyományosan eperrel készül a tökéletes nyári desszert, az Eton mess

Hagyományosan eperrel készítik az Eton mess-t, de mindenféle bogyós gyümölccsel tökéletes, csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt a variációknak. A nyári desszert lényege, hogy minden hozzávalót – tejszínhabot, habcsókot és gyümölcsöket – tegyünk egy nagy tálba, majd innen kanalazzuk a pohárkákba a finomságot, amikor kitálaljuk.

Az angol nyári desszert, az Eton mess hozzávalói:

  • 454 gramm eper (vagy más bogyós gyümölcs) megmosva, felkockázva
  • 227 gramm málna
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál citromlé és 1 citrom héja
  • 200 gramm habcsók (házi készítésű vagy bolti)
  • 360 ml tejszín
  • 28 gramm porcukor
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • Egy csipet só

A bogyós gyümölcsös nyári desszert elkészítése:

  1. Egy közepes tálban keverjük össze az epret és a málnát a citromhéjjal és -lével, valamint a cukorral. Hagyjuk állni.
  2. Tegyük a habcsókot egy zacskóba, majd törjük össze egy sodrófával. 
  3. A tejszínt verjük habbá a porcukorral, vaníliakivonattal és sóval nagyjából 4 perc alatt.
  4. Kanalazzunk a poharak aljába 2 evőkanál gyümölcsöt. Erre egy réteg tejszínhab jön, amit megszórunk a habcsóktörettel. Ismételjük a rétegzést addig, míg meg nem telik a pohár.

Természetesen készíthetjük a nyári desszertet a hagyományos tálalással is, ahogy az Eton messt szokás. Egy nagy tálban rétegezzük le a hozzávalókat, majd innen kanalazzuk a poharakba tálaláskor.

Forrás: Serious Eats, fotó: Unsplash