Bár mi magyarok inkább kapros töltött tököt és cukkinit eszünk a szezonban, érdemes kipróbálni ezt a mediterrán töltött padlizsánt is, ugyanis kifejezetten laktató és egészséges fogás. Az alábbi verzióban gombás quinoa kerül bele, ami nagyon jól kiemeli a padlizsán enyhén diós, földes ízét, de a recept legnagyobb előnye, hogy szuperül variálható az ízlésünk és lehetőségeink szerint. Kerülhet bele gyakorlatilag bármilyen zöldség, de akár lepirított darált hús is, ha szeretnénk egy kis fehérjével turbózni a fogást. A padlizsánhoz jól passzolnak a paradicsomos ízek is, így a joghurtos verzió helyett csinálhatunk paradicsomos tölteléket is..
A padlizsán előnye, hogy viszonylag gyorsan megsül, ráadásul tele van tápanyagokkal – mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Az alábbi töltött padlizsán a nyári szezonban grillen is elkészülhet: ez azért is jó döntés, ha van rá lehetőségünk, mert a faszén még ízletesebbé varázsolja a zöldséget, kihozva a legjavát.
Mediterrán töltött padlizsán
Hozzávalók:
(2 főre)
- 2 közepes padlizsán félbevágva
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 400 gramm kisebb csiperkegomba negyedekbe vágva
- 2 csészényi fodros kel levelekre tépve
- 2 csésze puhára főzött quinoa
- 1 ek. friss kakukkfű
- 1 citrom leve és reszelt héja
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1/2 csésze görög joghurt
- 3 ek. friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljük ki sütőpapírral.
- Egy kanál segítségével távolítsuk el a félbevágott padlizsánok húsának körülbelül harmadát. Tegyük félre későbbre. A padlizsánokat belül dörzsöljük be másfél evőkanál olívaolajjal, majd helyezzük őket az előkészített tepsikre!
- A maradék olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben közepes láng felett. Dobjuk rá a hagymát és pároljuk üvegesre nagyjából 3-4 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát is és pirítsuk az egészet körülbelül még egy percig.
- Dobjuk a hagymás alapra a gombákat és pirítsuk őket, míg egy kicsit összeesnek, nagyjából 4-5 perc alatt! Keverjük bele a darabokra tépett fodros kelt, és hagyjuk kicsit megfonnyadni, keverjük hozzá a megfőtt quinoát, majd ízesítsük az egészet kakukkfűvel, a citrom levével és reszelt héjával, illetve ízlés szerint sóval és borssal.
- A tölteléket halmozzuk az előkészített padlizsánokba, majd süssük őket, míg megpuhul az egész – nagyjából 17-20 percig. Hagyjuk hűlni további 5 percig!
- A padlizsánokat tálaljuk friss joghurttal és petrezselyemmel.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images