Mediterrán töltött padlizsán – egészséges és laktató ebéd

2024. június 27.
Ez az ízes, mediterrán töltött padlizsán nagyon gyorsan elkészül és szuperül variálható, így garantáltan a nyár egyik kedvenc alapfogása lesz. Mutatjuk a receptet!
Könnyed és tápláló mediterrán fogás, a padlizsánnal a főszerepben.

Bár mi magyarok inkább kapros töltött tököt és cukkinit eszünk a szezonban, érdemes kipróbálni ezt a mediterrán töltött padlizsánt is, ugyanis kifejezetten laktató és egészséges fogás. Az alábbi verzióban gombás quinoa kerül bele, ami nagyon jól kiemeli a padlizsán enyhén diós, földes ízét, de a recept legnagyobb előnye, hogy szuperül variálható az ízlésünk és lehetőségeink szerint. Kerülhet bele gyakorlatilag bármilyen zöldség, de akár lepirított darált hús is, ha szeretnénk egy kis fehérjével turbózni a fogást. A padlizsánhoz jól passzolnak a paradicsomos ízek is, így a joghurtos verzió helyett csinálhatunk paradicsomos tölteléket is.. 

A padlizsán előnye, hogy viszonylag gyorsan megsül, ráadásul tele van tápanyagokkal – mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Az alábbi töltött padlizsán a nyári szezonban grillen is elkészülhet: ez azért is jó döntés, ha van rá lehetőségünk, mert a faszén még ízletesebbé varázsolja a zöldséget, kihozva a legjavát.

Mediterrán töltött padlizsán

Hozzávalók:
(2 főre)

  • 2 közepes padlizsán félbevágva
  • 3 ek. olívaolaj 
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 400 gramm kisebb csiperkegomba negyedekbe vágva
  • 2 csészényi fodros kel levelekre tépve
  • 2 csésze puhára főzött quinoa
  • 1 ek. friss kakukkfű
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 3 ek. friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  2. Egy kanál segítségével távolítsuk el a félbevágott padlizsánok húsának körülbelül harmadát. Tegyük félre későbbre. A padlizsánokat belül dörzsöljük be másfél evőkanál olívaolajjal, majd helyezzük őket az előkészített tepsikre!
  3. A maradék olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben közepes láng felett. Dobjuk rá a hagymát és pároljuk üvegesre nagyjából 3-4 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát is és pirítsuk az egészet körülbelül még egy percig.
  4. Dobjuk a hagymás alapra a gombákat és pirítsuk őket, míg egy kicsit összeesnek, nagyjából 4-5 perc alatt! Keverjük bele a darabokra tépett fodros kelt, és hagyjuk kicsit megfonnyadni, keverjük hozzá a megfőtt quinoát, majd ízesítsük az egészet kakukkfűvel, a citrom levével és reszelt héjával, illetve ízlés szerint sóval és borssal.
  5. A tölteléket halmozzuk az előkészített padlizsánokba, majd süssük őket, míg megpuhul az egész – nagyjából 17-20 percig. Hagyjuk hűlni további 5 percig!
  6. A padlizsánokat tálaljuk friss joghurttal és petrezselyemmel.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images