(Nem)halászlé padlizsánpatkóval: egy karácsonyi klasszikus vegán verziója

2022. december 23.
A hagyományok szerint a karácsony környékén fogyasztott halételek segítenek, hogy a következő évben is ússzunk a boldogságban. Természetesen vegánként sem kell lemondani a babonákról, a levesbe főtt norilap pedig tökéletesen hozza majd a gyerekként megszokott ízeket.

Sokan kérdezik, hogy miért akarják átformálni a rég bevált családi recepteket a vegán életmódra váltók. Ennek valójában egyszerű oka van, hiszen az ízlésünk nem változott, csak rádöbbentünk, mi az ára egy-egy tányér ételnek (és most nem a pénzre gondolunk). Az állatok és a környezetünk iránt érzett aggodalom és empátia nem változtatta meg alapvető ízpreferenciáinkat.

Nálam például fokozatosan jött el a változás: itt, Londonban tényleg minden utcasarkon szembejött velem a vegánság, és a különböző kultúrából érkező kollégáim is új perspektívákat mutattak a növényi alapanyagok felhasználására. Sosem felejtem el a meglepődésemet, amikor az indiai vegetáriánus ismerősöm hevesen bizonygatta, hogy készülhet piskóta tojás nélkül is.

A vegán életmódra való átállásomat követő első karácsonyon több családtagunkat is vendégül láttuk. Nem akartam senkit megbántani, ezért például a töltött káposztából készítettem klasszikus húsos verziót is. Ennek ellenére a vegán fazék ürült ki előbb, és mindenki váltig állította, hogy nem érezte a különbséget. Az volt az utolsó alkalom, hogy kétfélét főztem – ennek lassan hetedig éve. Ezen a karácsonyon sem tervezek másként főzni, és ez az ízes „nemhalászlé” ugyanolyan fenséges lesz, mint a sokak által megszokott, ebben biztos vagyok.

vegan-halaszle-padlizsan-recept-karacsony

(Nem)halászlé padlizsánpatkóval

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db nagyobb paradicsom
  • 2 db tv-paprika
  • 2-3 db vöröshagyma
  • 1 db közepes krumpli
  • 2 db leveskocka
  • 2 tk. pirospaprika
  • 1 csipet chilipaprika
  • 2 db norilap
  • Só és bors az ízesítéshez
  • 1,5 liter víz
  • 1 padlizsán
  • Kevés olaj a leveshez és még néhány kanálnyi  padlizsán kisütéséhez

Elkészítés:

A hagymákat kockázd apróra, és kezd el üvegesre pirítani egy kevés olajon. Ezalatt kockázd fel a paradicsomot, a paprikát és a krumplit. A krumplira csak azért lesz szükség, hogy a leves testesebb legyen. A zöldségeket keverd el a hagymával, és add hozzá a fűszerpaprikát, majd öntsd fel a vízzel, amiben feloldottad a két leveskockát. Ha szükséges, sózz utána.

Ameddig megfőzöd a levest, készítsd el a padlizsánt: szeleteld fel és sózd meg a zöldséget, majd hagyd egy kis ideig állni, hogy levet eresszen.

Közben ha megfőttek a zöldségek, turmixold le a levest, és főzd tovább, de most már a norilappal, hogy kapjon egy kis tengeri ízt! Ha szereted a csípős ételeket, akkor egy csipet chilit is adhatsz hozzá.

A padlizsánról pár perc múlva itasd le a nedvességet és vágd ki a közepét, hogy halpatkó formát kapj, majd pici olajon süsd meg mindkét oldalán. Tálalás előtt szedd ki a norit a levesből.

Helyezz egy szelet padlizsánt a tányérba, és merd rá a forró levest.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, vásárold meg receptgyűjtő füzetét!

Olvass tovább!


Kapcsolódó