Toszkán bableves: melengető és tápláló őszi fogás

2024. szeptember 12.
Ez a toszkán bableves telis-teli van zöldségekkel, amik nemcsak vitamindús, de gazdag és tápláló fogássá is teszik. Mivel nincs benne hús, gyorsan elkészül, így bármikor melengethet minket egy hűvösebb őszi estén.

Az olaszok bablevese egészen más, mint a klasszikus, magyaros bableves: a mediterrán verzió legnagyobb előnye, hogy rengeteg zöldség van benne, ettől igazi vitaminbomba lesz a fogás. Az alábbi receptbe például a tápláló, fehérjedús bab mellé répa, cukkini, zeller és fodros kel is kerül, amik természetesen a toszkán bableves ízét is sokkal gazdagabbá teszik. Fontos különbség, hogy az olaszok nem vörösbabból készítik a bablevest, hanem cannellini babból, ami egy jóval kisebb, roppanós, fehér színű bab. Ezt ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk.

A toszkán bableves másik verhetetlen előnye, hogy mivel nem tartalmaz húst, csak zöldségeket, viszonylag gyorsan elkészíthetjük – a főzési idő mindennel együtt csak húsz perc, szóval ha igyekszünk a zöldségek szeletelésével, akár fél óra alatt összedobhatjuk. Reszelt parmezánnal az igazi: fogyasszuk melegen egy hűvös, bekuckózós őszi estén!

Toszkán bableves

Hozzávalók:

  • 2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma felkockázva
  • 2 közepes répa szeletelve
  • 2 zellerszár szeletelve
  • 1 közepes cukkini szeletelve
  • 4 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1/4 tk. szárított kakukkfű
  • 1/2 tk. szárított rozmaring
  • 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé
  • 2 kisebb konzerv cannellini bab lecsöpögtetve, átöblítve
  • 1 kisebb konzerv aprított paradicsom
  • 3 csészényi friss fodros kel nagyobb darabokra tépkedve
  • 2 tk. só
  • 1 tk. frissen őrölt bors
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 ek. fehérborecet

Elkészítés:

1. 2 ek. olívaolajat hevítsünk fel egy nagyobb fazékban közepes lángon! Dobjuk rá a felvágott hagymát, répát, zellert és cukkinit, pirítsuk őket kb. 4 percig!

2. Adjuk hozzá a zöldséges alaphoz a fokhagymát, a szárított kakukkfüvet és rozmaringot, forgassuk össze és várjuk meg, míg a fokhagyma illatozni kezd.

3. Öntsük fel az alapot az alaplével, adjuk hozzá a lecsöpögtetett és átöblített babot és a darabolt paradicsomot. Hagyjuk felforrni a levest, majd vegyük alacsonyabbra a fokozatot és adjuk hozzá a fodros kelt is. Főzzük 15 percig a levest.

4. Egy botmixer vagy más alkalmas robotgép segítségével a leves egy részét pürésítsük le – maradjanak a levesben egész zöldségek, éppen csak kicsit krémesítjük a textúrát.

5. A kész levest ízesítsük sóval, borssal, cukorral és ecettel! Ízlés szerint változtassunk ezek arányain.

6. Tálaljuk a kész toszkán bablevest melegen, friss kovászos kenyérrel és reszelt parmezánnal!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images