Az olaszok bablevese egészen más, mint a klasszikus, magyaros bableves: a mediterrán verzió legnagyobb előnye, hogy rengeteg zöldség van benne, ettől igazi vitaminbomba lesz a fogás. Az alábbi receptbe például a tápláló, fehérjedús bab mellé répa, cukkini, zeller és fodros kel is kerül, amik természetesen a toszkán bableves ízét is sokkal gazdagabbá teszik. Fontos különbség, hogy az olaszok nem vörösbabból készítik a bablevest, hanem cannellini babból, ami egy jóval kisebb, roppanós, fehér színű bab. Ezt ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk.
A toszkán bableves másik verhetetlen előnye, hogy mivel nem tartalmaz húst, csak zöldségeket, viszonylag gyorsan elkészíthetjük – a főzési idő mindennel együtt csak húsz perc, szóval ha igyekszünk a zöldségek szeletelésével, akár fél óra alatt összedobhatjuk. Reszelt parmezánnal az igazi: fogyasszuk melegen egy hűvös, bekuckózós őszi estén!
Toszkán bableves
Hozzávalók:
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma felkockázva
- 2 közepes répa szeletelve
- 2 zellerszár szeletelve
- 1 közepes cukkini szeletelve
- 4 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1/4 tk. szárított kakukkfű
- 1/2 tk. szárított rozmaring
- 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé
- 2 kisebb konzerv cannellini bab lecsöpögtetve, átöblítve
- 1 kisebb konzerv aprított paradicsom
- 3 csészényi friss fodros kel nagyobb darabokra tépkedve
- 2 tk. só
- 1 tk. frissen őrölt bors
- 1 ek. kristálycukor
- 1 ek. fehérborecet
Elkészítés:
1. 2 ek. olívaolajat hevítsünk fel egy nagyobb fazékban közepes lángon! Dobjuk rá a felvágott hagymát, répát, zellert és cukkinit, pirítsuk őket kb. 4 percig!
2. Adjuk hozzá a zöldséges alaphoz a fokhagymát, a szárított kakukkfüvet és rozmaringot, forgassuk össze és várjuk meg, míg a fokhagyma illatozni kezd.
3. Öntsük fel az alapot az alaplével, adjuk hozzá a lecsöpögtetett és átöblített babot és a darabolt paradicsomot. Hagyjuk felforrni a levest, majd vegyük alacsonyabbra a fokozatot és adjuk hozzá a fodros kelt is. Főzzük 15 percig a levest.
4. Egy botmixer vagy más alkalmas robotgép segítségével a leves egy részét pürésítsük le – maradjanak a levesben egész zöldségek, éppen csak kicsit krémesítjük a textúrát.
5. A kész levest ízesítsük sóval, borssal, cukorral és ecettel! Ízlés szerint változtassunk ezek arányain.
6. Tálaljuk a kész toszkán bablevest melegen, friss kovászos kenyérrel és reszelt parmezánnal!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images