Felejtsd el a babgulyást, itt a frissítő, citromos bableves!

2024. február 22.
Ha már unod a klasszikus, magyaros bablevest, próbáld ki ezt az üdítő, citromos változatot, ami egyszerre könnyed és nagyon tápláló.
Gulyás helyett itt a frissítő, citromos bableves!

A bab nagyszerű fehérjeforrás, épp ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, csakhogy az iskolai menza annak idején sokaknak elvette a kedvét ettől a tápanyagokban gazdag hüvelyesről. Felejtsd el a nyálkás babfőzeléket vagy a nehéz, paprikás babgulyást és készítsd el ezt az üdítő, izgalmas ízű citromos bablevest! Fontos, hogy ez a bableves fehér babból készül (például cannellini) amit ugyanúgy érdemes egy éjszakára beáztatni. Ha nagyon sietünk, megpróbálhatjuk a konzerv verzióval is, de úgy a bab veszíteni fog roppanós textúrájából – értelemszerűen ebben az esetben nem kell olyan sokáig főzni a levest.

Fontos, hogy ne óvatoskodjunk a citrommal, hiszen épp az adja meg a bableves frissítő, enyhén savanykás zamatát, nyugodtan facsarjunk bele egy szép nagy darabot! Szórjuk meg bőven friss fűszernövényekkel és vágjunk hozzá egy szelet kovászos kenyeret, így tényleg laktató, teljes értékű ebéd lehet belőle! Mutatjuk is, hogyan készül!

Frissítő citromos bableves

Hozzávalók:

  • 1 közepes hagyma apróra vágva
  • 2 szál zellerszár apróra vágva
  • 1 citrom héja és leve
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 ek. olívaolaj
  • frissen őrölt só és bors
  • 220 gramm fehér bab (cannellini) előző éjszaka beáztatva, lecsepegtetve
  • 1 l zöldség alaplé
  • 2 ek. sózatlan vaj
  • apróra vágott petrezselyem és kovászos kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Vágjuk apróra a hagymát, a zellert, a citromhéjat és a fokhagymát, keverjük őket össze!
  2. Egy nagyobb lábosban hevítsünk olívaolajat közepes láng felett, adjuk hozzá a hagymás keveréket, szórjuk meg egy kevés frissen őrölt borssal és nagyjából 1 tk sóval! Kevergetés közben főzzük kb. 8-10 percig, míg az egész elkezd összefonnyadni és kicsit megbarnulni!
  3. Adjuk az alaphoz az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett fehér babot, majd öntsük fel az egészet az alaplével! Forraljuk fel a levest, majd vegyük le a lángot és főzzük nagyjából egy-másfél órán keresztül, míg a babok megpuhulnak benne. Szükség esetén ízesítsük még sóval és borssal! Végül adjuk hozzá a két evőkanál vajat és facsarjuk bele 1 citrom levét!
  4. A kész bablevest friss petrezselyemmel megszórva, kovászos kenyérrel tálaljuk!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images